Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

ČOVJEK KOJI SE 48 GODINA BORI S VATROM

NAJNOVIJE VIJESTI

Kozarčanin Mustafa Fazlić (62), komandir lokalne jedinice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kozarca, požare gasi od 1968. godine. Priznaje da ima više vatrogasnog nego bračnog staža, jer je u braku sa suprugom  Hasnijom 36 godina. I otac Ismet mu je bio vatrogasac pa je nekako logično bilo da i on krene njegovim stopama.

mustafa-fazlic

-I moja tri brata su bili vatrogasci. Odrastao sam uz brentaču, mlaznicu, naprtnjaču, i vatrogasne šljemove…bukvalno uz vatru. Svoj prvi požar, koji mi je obilježio životni put,  ugasio sam u svojoj 14 godina i od tad ne odustajem. – priča Mustafa.

S ponosom ističe da u jedinici trenutno imaju 71 obučenog vatrogasca i 576 onih koji članarinom, prilozima i donacijama… nerijetko i iz bijelog svijeta, pomažu rad svojih vatrogasaca. Svi su kao jedna velika porodica.

– Poput braće smo. Dijelimo dobro i zlo i kad smo na terenu, kad gasimo požare, ali i onda kad ih nema. Biti vatrogasac za mene je veliki izazov, jer svaki izlazak na teren može biti opasan. A s druge strane ovo je jako human poziv, pomagati ljudima u nevolji, biti im pri ruci, spašavati njihove živote, imovinu… ta humana dimenzija se riječima ne može opisati. Ono što je najvažnije je da nam ljudi vjeruju – kaže Mustafa koji u 48  godina koliko „druguje“ s vatrom pamti i bezbroj situacija u kojim je zbog požarnog alarma morao napustiti i neke važne porodične skupove, fešte…

ema-unuka-mustafe-fazlica

–  Gašenje požara uvijek je nekako bilo preče…I to zna i moja porodica. To je znala i moja supruga, kad se udala za mene. I moji sinovi Mersad i Nedim su vatrogasci, a posebno sam ponosan na moju  četvorogodišnju unuku Emu. I ona već ima svoju vatrogasnu uniformu – kaže Mustafa koji je svojevremeno bio jedan od prvih u BiH sa zvanjem inženjera zaštite od požara.

vatrogasci-kozarca

Članovi društva solidno su opremljeni. Imaju i sedam vatrogasnih vozila, dobru i korektnu  saradnju  s Vatrogasnim savezom RS-a. U prioritetu  im je izgradnja Vatrogasnog doma u Kozarcu. Pomoć u radovima,  s pravom  jer postoje od 1892 .godine, očekuju od grada, od entitetskih i BiH instititucija.

Obično nakon intervencije sjednemo, analiziramo šta smo uradili, gdje smo bili „tanki“, a gdje  dobri. Sami sebe počastimo pivom i niko od nas jači- kaže s osmijehom  Mustafa i dodaje da su kozarčki dobrovoljci u 2016 godini uspješno ugasili 27 požara.

M.Z. i D.St.