Uoči Petrovdana, u Velikom Palančištu održan je drugi Crkveno-narodni sabor, koji je okupio brojne mještane ovog i susjednih sela. Sveta liturgija služena je u novoizgrađenom spomen hramu koji je posvećen žrtvama stradalim 1942. godine na ovom području. Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, posvećena palančiškim mučenicima je izgrađena nedaleko od spomen kosturnice na Puharinama, a biće osveštana 11. avgusta.

-Trebamo zahvaliti Bogu i svim dobrim ljudima koji su svojim prilozima pomogli da se u relativno kratkom roku, svega dvije godine, izgradi spomen hram žrtvama ovoga kraja koje su stradale oktobra 1942. godine – rekao je paroh palančiški, Vladislav Vučanović.

Na Srđevdan 1942. godine ustaše su u ovom selu bez upotrijebljenog vatrenog oružja noževima, sjekirama, maljevima i vješanjem ubile 464 stanovnika, među kojima je bilo 226 djece uzrasta do 17 godina. Ubijeno je i oko 200 stanovnika sela Malo Palančište i Jelovac.

– Ovaj spomen hram iako je mali, za nas mještane znači nešto veliko. Na ovaj način odali smo počast žrtvama koje su stradale u pokolju 1942. godine. Ali, nema naroda, sve ovo osta staračka zemlja, to je kod nas problem – kaže preživjeli mještanin, Ljupko Mikić koji se i danas sjeća tog crnog oktobra.

Ovo je bio jedan od najmonstruoznijih zločina koje su ustaše počinile u ovom dijelu Potkozarja. U jednoj noći potpuno su ugašena i nestala ognjišta 26 porodica, a u 23 porodice pokolj je preživio samo jedan član.

-Postoji arhivska građa, mi ne pričamo o tome tek tako, gdje postoje tragovi na koji način je to rađeno i ko je nalogodavac, čak se i Nijemci odgrađuju od tog ustaškog zločina koji je ovdje počinjen – rekla je Bojana Ćopić,mještanka i domaćin ovog Crkveno-narodnog sabora i dodala da će ovo biti mjesto gdje će mlađe generacije moći da saznaju više o istoriji ovog kraja.

Izgradnju spomen hrama pomogao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik koji je prisustvovao Crkveno-narodnom saboru u Velikom Palančištu. – U velikoj ofanzivi na Kozari 68.000 Srba preko ciglane, tranzitnog logora u Prijedoru, sprovedeno je u Jasenovac i druge koncentracione logore, odakle se nikada nisu vratili, a među njima je bilo 24.000 djece.  To govori da je namjera bila potpuno uništiti Srbe ovdje i na tome su neprijatelji predano radili. Kozara je stradala, Srbi su stradali – rekao je Dodik. Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor, Saša Bursać izjavio je da je istina skrivana i da Puharine nisu jedino stratište i da ih ima još na ovom području i to neobilježenih. 

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na groblju nevinim žrtvama. U Velikom Palančištu nije izostalo ni paljenje lila uoči Petrovdana, čemu su se najviše obradovala djeca. Poslužena je posna hrana, koje su pripremile vrijedne domaćice Velikog Palančišta.

M.Šodić