Uoči Petrovdana, u Velikom Palančištu održan je drugi Crkveno-narodni sabor, koji je okupio brojne mještane ovog i susjednih sela. Sveta liturgija služena je u novoizgrađenom spomen hramu koji je posvećen žrtvama stradalim 1942. godine na ovom području. Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, posvećena palančiškim mučenicima je izgrađena nedaleko od spomen kosturnice na Puharinama, a biće osveštana 11. avgusta.

-Trebamo zahvaliti Bogu i svim dobrim ljudima koji su svojim prilozima pomogli da se u relativno kratkom roku, svega dvije godine, izgradi spomen hram žrtvama ovoga kraja koje su stradale oktobra 1942. godine – rekao je paroh palančiški, Vladislav Vučanović.

Na Srđevdan 1942. godine ustaše su u ovom selu bez upotrijebljenog vatrenog oružja noževima, sjekirama, maljevima i vješanjem ubile 464 stanovnika, među kojima je bilo 226 djece uzrasta do 17 godina. Ubijeno je i oko 200 stanovnika sela Malo Palančište i Jelovac.

– Ovaj spomen hram iako je mali, za nas mještane znači nešto veliko. Na ovaj način odali smo počast žrtvama koje su stradale u pokolju 1942. godine. Ali, nema naroda, sve ovo osta staračka zemlja, to je kod nas problem – kaže preživjeli mještanin, Ljupko Mikić koji se i danas sjeća tog crnog oktobra.

Ovo je bio jedan od najmonstruoznijih zločina koje su ustaše počinile u ovom dijelu Potkozarja. U jednoj noći potpuno su ugašena i nestala ognjišta 26 porodica, a u 23 porodice pokolj je preživio samo jedan član.

-Postoji arhivska građa, mi ne pričamo o tome tek tako, gdje postoje tragovi na koji način je to rađeno i ko je nalogodavac, čak se i Nijemci odgrađuju od tog ustaškog zločina koji je ovdje počinjen – rekla je Bojana Ćopić,mještanka i domaćin ovog Crkveno-narodnog sabora i dodala da će ovo biti mjesto gdje će mlađe generacije moći da saznaju više o istoriji ovog kraja.

Izgradnju spomen hrama pomogao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik koji je prisustvovao Crkveno-narodnom saboru u Velikom Palančištu. – U velikoj ofanzivi na Kozari 68.000 Srba preko ciglane, tranzitnog logora u Prijedoru, sprovedeno je u Jasenovac i druge koncentracione logore, odakle se nikada nisu vratili, a među njima je bilo 24.000 djece.  To govori da je namjera bila potpuno uništiti Srbe ovdje i na tome su neprijatelji predano radili. Kozara je stradala, Srbi su stradali – rekao je Dodik. Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor, Saša Bursać izjavio je da je istina skrivana i da Puharine nisu jedino stratište i da ih ima još na ovom području i to neobilježenih. 

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na groblju nevinim žrtvama. U Velikom Palančištu nije izostalo ni paljenje lila uoči Petrovdana, čemu su se najviše obradovala djeca. Poslužena je posna hrana, koje su pripremile vrijedne domaćice Velikog Palančišta.

M.Šodić

PrethodniU prodaji je novi broj “Kozarskog vjesnika”
SlijedećiGIMNAZIJA “SVETI SAVA”: USPJEŠNO REALIZOVAN PROJEKAT “JA, GRAĐANIN”