Sutra je “Crni petak” (Blak Friday), za mnoge u svijetu prepoznatljiv kao dan velikog šopinga i niskih cijena. “Crni petak” smo prepisali sa Zapada, a da li on to jeste ili je samo dan velikih sniženja, pitali smo u prijedorskom Udruženju za zaštitu potrošača. Savjet kupcima – budite oprezni.

– Kod nas je riječ o klasičnim sniženjima koja pojedini trgovci  zloupotrebljavaju tako da podignu cijene prije određenog perioda, pa je to sniženje oko 10 ili 20 odsto. Naravno, nisu svi takvi. Imamo trgovačke radnje koje nude veća sniženja, ali tu se, ipak, radi o sniženjima, a ne o velikoj rasprodaji. Iz tog razloga mislimo da se zloupotrebljava naziv “Crni petak” – kaže Zoran Petoš, projekt-menadžer UG “DON” u čijem sastavu radi Udruženje za zaštitu potrošača. Dodaje da su zakonske odredbe jasne. Petina robe, ukoliko su sniženja u rasponu od 10 do 70 odsto, morala bi biti snižena 70 odsto. Potrošačima savjetuju da prilikom kupovine budu oprezni i da dobro pogledaju cijene prije i poslije sniženja. Slijedi i poziv inspektorima da izađu na teren i utvrde ko je bio korektan prema potrošačima, a ko nije.

U Inspektoratu RS kažu da građani nemaju naviku da inspekciji prijave nekorektne trgovce i nepravilnosti oko rasprodaja. Zakon o zaštiti potrošača propisuje stroge kazne za trgovce koji sniženja, rasprodaje ili akcijske prodaje ne provode u skladu sa propisima. Kazna za trgovca kao pravno lice kreće se u rasponu od 2.000 do 10.000 maraka, za odgovorno lice u pravnom licu od 800 do 4.000 maraka i od 1.000 do 5.000 maraka za trgovca ili preduzetnika.

M. Z.

PrethodniRepertoar kina “Kozara” od 28. novembra do 4. decembra 2019.
SlijedećiETNO-GRUPA „IVA“: ORIGINALAN MUZIČKI SPOJ (video)