-1.2 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

„Čuvari tvog poštenja“ pred prijedorskom publikom (video)

Najnovije vijesti

Višestruko nagrađivana predstava Borisa Liješevića „Čuvari tvog poštenja“, u izvedbi Gradskog pozorišta Podgorica, obilježila je peto veče 14. Međunarodnog festivala pozorišta „Zlatna vila“ u Prijedoru.

Ideju za ovaj autorski projekat Liješević je pronašao u stihu crnogorske himne, u namjeri da preispita savremene društvene okolnosti, ali i vrijednosti na kojima smo odgajani. Radnja predstave smještena je u školskoj učionici, gdje jedan razred uvježbava himnu pred priredbu. Razvoj događaja započinje kada se otkrije da je nestao novac, koji su učenici sakupljali za siromašnog druga, kako bi otišao sa njima na ekskurziju.

Kako je rečeno na okruglom stolu, ovo je savremena priča sa puno smijeha, gorčine, ali i mnogo prepoznavanja. Ova predstava se ne odnosi samo na Crnu Goru, već i na Balkan, jedan je od komentara koji smo čuli u publici, nakon završetka ove predstave.

U okviru pratećeg programa 14. Međunarodnog festivala pozorišta “Zlatna vila” predstavljena je monografija o Petru Kralju, autora Anite Panić.  Na promociji je govorio i glumac Aleksandar Stojković-Piksi, student Petra Kralja, u čijoj je klasi na Akademiji “Braća Karić” diplomirao. Najupečatljiviji dio monografije su svjedočenja o ličnosti Petra Kralja, njegovih prijatelja, kolega umjetnika, saradnika, do običnih ljudi. Ova monografija broji više od 300 fotografija, koje svjedoče ne samo o njegovim najvećim glumačkim ostvarenjima, već i o njegovom privatnom životu.

Šeste večeri 14. Međunarodnog festivala pozorišta “Zlatna vila”, na sceni Zvezdara teatar iz Beograda sa predstavom “Osama – Kasaba u Njujorku”. U okviru pratećeg programa, sa publikom će se družiti glumci Branko Janković i Andrija Kuzmanović.

Vidimo se u Pozorištu Prijedor!

M.Šodić

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!