-0.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

CVIJANOVIĆ: NA SCENI JE ZLOUPOTREBA SAVJETA BEZBJEDNOSTI UN I MANIPULACIJA MEĐUNARODNIM PRAVOM

Najnovije vijesti

 Srpski član Predsjedništva Bih Željka Cvijanović rekla je da je procedura imenovanja visokog predstavnika jasno propisana Dejtonskim mirovnim sporazumom i da je na sceni velika zloupotreba Savjeta bezbjednosti UN i ogromna manipulacija međunarodnim pravom.
Cvijanovićeva je rekla da je apsolutna laž da UN nema ulogu u imenovanju visokog predstavnika kako to tvrdi američki predstavnik u Savjetu bezbjednosti, te istakla da izvrnuta teza neće biti prihvaćena jer ne odgovora onome što kaže Dejtonski mirovni sporazum.

“Oni se rukovode onim da kada milion puta izgovorite laž, da će to postati istina. Američki ambasador pri UN pretpostavljam da zna da je Dejtonski sporazum nastao u njegovoj zemlji i da u njemu piše ko su strane koje predlažu visokog predstavnika i da se on potvrđuje relevantnom rezolucijom u Savjetu bezbjednosti UN”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je pravo strana koje je propisano Dejtonskim sporazumom uzurpirao Savjet za implementaciju mira /PIK/.

“Oni su predlagali imena, ali i tada su svi visoki predstavnici bili potvrđeni relevantnom rezolucijom u Savjetu bezbjednosti UN nakon čega se smatralo da su dobili potreban kapacitet i legalitet da bi mogli da djeluju kao visoki predstavnici”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Gradišci.

Kristijan Šmit, istakla je Cvijanovićeva, nije dobio takvu verifikaciju.

“Sama činjenica da se upućuje izvještaj nekog čovjeka koji nije dobio takvu verifikaciju u Savjetu bezbjednosti UN pokazuje dokle je sve to dovedeno”, rekla je Cvjanovićeva.

Cvijanovićeva je poručila da se, stavljanjem međunarodnog ugovora u funkciju dnevnopolitičkih obračuna, od BiH pokušava napraviti država onakva kakva nije zamišljena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Opšta manipulacija, opšta laž, opšta zloupotreba Savjeta bezbjednosti UN. Mi nismo nikada ni tvrdili da Savjet bezbjednosti imenuje nekoga, već smo tvrdili da strane predlažu visokog predstvanika, a verifikuje ga Svjet bezbjednosti UN, što i piše u Dejtonskom sporazumu”, rekla je Cvijanovićeva.  SRNA