-0.2 C
Prijedor
Subota, 28 Januara, 2023

CVIJANOVIĆ: USTAV – GLAVNI ORIJENTIR

Najnovije vijesti

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da svi mogu imati svoje političke ciljeve, ali da je Ustav taj koji treba da predstavlja glavni orijentir, te poručila da ne namjerava da odstupa od toga.
Cvijanovićeva je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekla da je u današnjim govorima kolega u Predsjedništvu prepoznala odstupanja od onoga što je Ustav definisao kao ustavne kategorije.

“Zato sam rekla da sam tamo vidjela priču o imaginacijama ili željama, a ne o onome što je ustavna postavka”, navela je Cvijanovićeva i istakla da se namjerava pridržavati Ustava, ma kako to ko tumačio, jer zna da je to ispravno.

Komentarišući govor hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komišića, Cvijanovićeva je naglasila da je ona legalista i da se pridržava Ustava i svih kvalifikacija koje su ustavom predviđene.

Prema njenim riječima, ako bi se ikada u političkom životu ove zemlje desilo da se promijeni Ustav, onda se zna kako se to mijenja, uz predviđene procedure.

“Mi možemo imati svoje političke ciljeve, ali Ustav je taj koji treba da nam predstavlja glavni orijentir i nemam namjeru od toga odstupati”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da mora da postoji organska veza između srpskog člana Predsjedništva BiH i institucija Republike Srpske.

“Ni to nije nikakva nepoznanica, ja to govorim mnogo godina i tako se ponašamo. Srpski član Predsjedništva nije neki izolovani ili samopozvani ili neka osoba koja obavlja određene pozicije pa onda radi danas jedno, sutra drugo, nego neko ko treba dobro da zna da je izabran na teritoriji Republike Srpske, da nosi odgovornost prema ljudima u Republici Srpskoj, a konačno tako je to i Ustav rekao”, napomenula je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, da je Ustav htio da to bude drugačije, onda bi se članovi Predsjedništva BiH birali na neki drugi način.

Cvijanovićeva je ponovila da BiH nije jedinstvena izborna jedinica kada je u pitanju izbor bilo kojeg tijela, pa tako ni Predsjedništva BiH.

Ona je naglasila da se možda i dvojici drugih članova Predsjedništva BiH ne sviđa njen govor u kojem je potencirala ono što je ustavna realnost i istakla da nije saglasna da neko drugi treba da donosi odluke.

“Želim da budemo subjekti, svako u skladu sa svojim nadležnostima i svako sa onim šta mu je Ustav dao. Mislim da treba da koristimo to pravo, ne želim da saginjem glavu i da smatram da je za ovu ili bilo koju zemlju na planeti dobro imati strani intervencionizam”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da to nije dobro i da želi da budu subjekti, a ne objekti i primaoci pukih intervencija kako kome to padne na pamet sa nekim njihovim procjenama.

“Nažalost, u ovoj zemlji do sada je postojala jedna kultura političkog življenja koja je u političkom Sarajevu promovisala da treba zahtijevati intervencije stranaca, a u Republici Srpskoj sasvim drugačija politička kultura izražena kroz većinsku volju naroda, a to je da sami donosimo svoje odluke”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da nema ništa protiv partnerstva sa bilo kim u svijetu, ali da je potrebno kreirati sopstvena rješenja.

“Kao neko ko je ovoliko godina obavljao ovakve pozicije, za mene je poniženje, a i za građane i narod koji me je birao da neko treba da se postavi iznad demokratski izabranih institucija i ljudi koji nose svoju odgovornosti i polažu račune građanima”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da je za nju ponižavajuće i to da može da postoji neligitimni visoki predstavnik i da je apsolutno neprihvatljivo da može bilo ko da interveniše ili supstituiše ono što treba da bude rad domaćih institucija.

“Naš je problem ako ne možemo da dođemo do nekog rješenja 10 godina. Nije problem nekog stranca koji onda treba da presijeca čvorove i na ovaj ili onaj način donosi odluke umjesto nas”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da je otvorena za razgovor i dijalog, te da ima moralnu, ljudsku i političku obavezu da svoje aktivnosti duboko koordiniše sa institucijama Republike Srpske.

“Ja imam lojalnost prema institucijama i prema Republici Srpskoj i tu ništa nije loše ili upereno protiv bilo koga u okviru BiH”, poručila je Cvijanovićeva.

SRNA