11.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

CVIJANOVIĆ: VLADA SE NEĆE ODREĆI SVOJE DOBITI

Najnovije vijesti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da se Vlada neće odreći dobiti Rudnika željezne rude “LJubija” iz perioda kada je bila vlasnik i na koju ima zakonsko pravo.
“Svoja prava povlačimo po zakonu za sav period u kojem smo bili suvlasnici kompanije. Vlada se tako nečeg ne može odreći, nego smo preko svog predstavnika državnog kapitala insistirali da se uđe ne samo u reinvestiranje, nego da se ide i u raspodjelu dobiti”, izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je navela da je Vlada Srpske zainteresovana da učestvuje ne samo u kreiranju određenih poslovnih politika, nego da bude u stanju da povuče novac koji joj pripada.

Ona je napomenula da sve ove godine u zajedničkom preduzeću nije došlo do raspodjele dobiti.

Cvijanovićeva je objasnila da je ponuda kompanije “Izrael investment grupe” mnogo veća i značajnija u odnosu na ponudu kompanije “Arcelor Mital Prijedor”, te da je ta investicija narasla do te mjere da se ne može govoriti da su izjednačene ponude.

Govoreći o Javnom preduzeću “Robne rezerve Republike Srpske”, Cvijanovićeva je rekla da je Vlada odlučila da ide u reorganizaciju preduzeća, jer forma u kojoj je u prethodnom periodu funkcionisalo očigledno ne može dati adekvatne rezutate.

Prema njenim riječima, Vlada Srpske je odlučila da Ministarstvo trgovine, zajedno sa drugim ministarstvima, interresorno prouči i utvrdi najbolji model funkcionisanja u budućnosti.

Cvijanovićeva je pojasnila da problem predstavljaju dugovanja preduzeća, a da preoblikovanje neće koštati ništa, te istakla da se radi na tome da se preuredi i napravi novi oblik Robnih rezervi.

“Moramo tražiti model da zadržimo Robne rezerve i mislim da će biti slično kako to funkcioniše u Srbiji”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da nije razmišljala da zatraži smjenu ministra trgovine i turizma Srpske Predraga Gluhakovića, jer se problem Robnih rezervi vuče dugi niz godina.

“Tragalo se na koji način se posao može najbolje organizovati. U tom traganju naprave se određeni promašaji. Nismo vidjeli suštinu da ih zadržimo na ovaj način”, rekla je Cijanovićeva.

izvor: Srna