Ulica 7. septembra 1944., Aerodromsko naselje Prijedor. Zbog čega je značajan datum po kojem ulica u kojoj žive nosi naziv,  građani ne znaju. A radi se o datumu kad je Prijedor konačno oslobođen od fašističke okupacije. Nezadovoljan činjenicom da Prijedorčani tako malo znaju o tome je i Lazar Gvozdenović, profesor u penziji.

Lazar Gvozdenović, profesor u penziji

– Dok drugi slave “Oluju” u kojoj su protjerali 250.000 svojih građana, mi ne slavimo niti spominjemo, niti se zahvaljujemo borcima koji su poginuli tog dana. To je neoprostivo, počevši od SUBNOR-a, istoričara i svih nas – kaže Gvozdenović.

On navodi da je Prijedor zbacio okupatorski jaram 40 dana prije Beograda, i cijelih sedam mjeseci prije Banja Luke, dok su pojedini gradovi u Jugoslaviji oslobođeni tek nakon pada Berlina.  U SUBNOR-u kažu da je ovo datum  koji ima velik značaj, i da bi trebalo podići obilježje u znak sjećanja na 32 partizana koji su poginuli u tim borbama, kao i na civilne žrtve koje su stradale prilikom povlačenja neprijateljskih snaga.

Veljko Rodić, predsjednik prijedorskog SUBNOR-a, rekao je da su tad naneseni veliki gubici okupatorkim snagama,  što je imalo velik uticaj na dalji razvoj događaja kad je riječ o oslobođenju države.

Veljko Rodić, predsjednik prijedorskog SUBNOR-a

– To je značajan istorijski datum koji zaslužuje i spomen obilježje. Ne mora se obilježavati kao 16.maj, svake godine. Ali jubilarnim godinama da, u znak sjećanja na poginule borce i žrtve pale u oslobođenju Prijedora. Jer su oni to svojim životom platili – naglašava Rodić.

Da je ovaj datum na neki način stavljen u drugi plan, zbog obilježavanja 16. maja, dana prvog oslobođenja Prijedora, koji je ujedno i Dan grada, svjestan je i predsjednik SUBNOR-a RS Blagoja Gajić.

Blagoja Gajić, predsjednik SUBNOR-a RS

– Možda je i to jedan od razloga što u programe obilježavanje istorisjkih događaja nismo ubacivali mjesta koja su oslobađana u ranijem periodu – kaže Gajić.

A iz gradskog Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu kažu da se obilježava velik broj datuma iz NOR-a, i da je to u skladu sa ogromnim doprinosom koji je narod Potkozarja dao u borbi protiv fašizma.

– Period od sedam decenija, koji je protekao od tih događaja nas na neki način tjera da “ukrupnjujemo” te praznike i njihovo obilježavanje. Način njihovog nekadašnjeg obilježavanja je iščezao, na primjer nekadašnja zborovanja. Narod ih ne podržava masovno kao što je to nekad bilo. Mi sad imamo problem da okupimo dovoljan broj na tim događajima – pojašnjava načelnik ovog Odjeljenja Mišo Rodić.

On dodaje da SUBNOR može da obilježi 7. septembar polaganjem vijenaca na Partizanskom groblju u Prijedoru. A oni koji žele da se ovaj datum obilježava, ne traže više, nikakve velike ceremonije, već je dovoljno da on bude pomenut na dostojantven način.

Z.J.

PrethodniPOKUŠAJ REGISTROVANJA TRAKTORA KOJI POTRAŽUJE INTERPOL
SlijedećiFSA PRIJEDOR SA 3:1 SLAVILA PROTIV „KLADARA“