Da li poskupljuje polaganјe vozačke obuke? (video)

U poslјednje vrijeme najavljeno je poskuplјenje cijene obuke vozačkog ispita. Viša cijena goriva, samo je jedan od razloga, dok je glavni taj što se cijene nisu mijenjale 10 godina, a kvalitet usluga je rastao. Posao obuke vozača svih kategorija, Milorad Jeftić obavlјa 41 godinu. Kaže da je cijena polaganja vozačkog ispita osamdesetih godina bila oko 3.000 maraka. U poslijeratnom periodu, cijene su smanjene do nekoliko stotina maraka.

-Cijena obuke u Republici Srpskoj, odnosno u BiH, nije propisana. Prije deset godina je bila, pa je onda došlo do slobodnog formiranja cijena. Što se tiče moje auto-škole, kod mene je cijena časa za vozača B kategorije 20 maraka – rekao je Jeftić.

Cijenu časa koju formira auto-škola, a ovjerava nadležno ministarstvo entiteta i kantona za obrazovanje, za vozača B kategorije kreće se od 10 do 20 maraka. Najavlјeno poskuplјenje sa 20 na 30 maraka još nije stupilo na snagu.

-Tom cijenom sigurno je cilј postići red na tržištu. To znači da mi ne možemo ništa odlučivati, biće kako odluče u Parlamentu BiH. Kada donesu novu cijenu, svi ćemo se sigurno pridržavati – dodao je Jeftić.

Iako su najave o poskuplјenju vozačke dozvole još uvijek mrtvo slovo na papiru, velike su mogućnosti da to stupi na snagu. Bez obzira na iznos vozačkog ispita, sasvim je sigurno da će u Srpskoj vozača svakim danom biti sve više.

I.P.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!