18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

AMBASADOR FERGUSON RAZGOVARAO SA GRADONAČELNIKOM: FOKUS NA EKONOMSKIM PITANJIMA

Najnovije vijesti

Danas je u Prijedoru boravio ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson koji je sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem razmijenio mišljenja o trenutnim aktivnostima i aktuelnom trenutku ove lokalne zajednice. Gradonačelnik Đaković, koji je  nakon lokalnih izbora nedavno preuzeo ovu dužnost, istakao je da je prethodni gradonačelnik svojom vizijom vodio ovaj grad, koji je  danas jedan otvoren proevropski grad.

Gradonačelnik je potom upoznao ambasadora sa osnovnim karakteristikama vezanim za razvoj Prijedora, njegove demografske  karakteristike strateški razvoj Prijedora kroz uspostavljanje povoljnje  političko- bezbjednosne  klime za život građana i poslovanje, uređenje budžeta grada i stabilnost skupštine grada, razvoj infrastrukture, privlačenje stranih i domaćih investitora, pozitivnom poslovanju stranih kompanija i  prepoznatom povoljnom poslovnom okruženje Prijedora od strane međunarodnih subjekata, te smanjenju broja nezaposlenih i unapređenje kulture, sporta i umjetnosti, otvaranje saradnje i partnerstva sa dijasporom. Gradonačelnik je naveo da cijela BiH ima isti problem, tako da je Grad Prijedor svjestan toga i kao za fokus svog rada stavlja ekonomiju i zapošljavanje.

Razvoj infrastrukture potrebne investitorima, puteva kao što su autoput Banja Luka – Prijedor – Novi Grad i brza cesta Prijedor – Kozarska Dubica će umnogome pomoći stranim investitorima da se odluče investirati u Prijedor, što će uticati na razvoj ekonomije.
img_9845

Gradonačelnik je naglasio i učešće Grada Prijedora na Trgovinsko-ekonomskom forumu održanom 2013. godine u  Londonu kao forumu saradnje Ujedinjenog kraljevstva  i BiH. Mnogi visoki funkcioneri BiH su uzeli učešće i ponudili BiH kao zemlju povoljnog poslovnog okruženja. Prijedor se takođe predstavio kao grad povoljnog poslovnog okruženja, što je rezultiralo brojnim posjetama biznismena nakon foruma.

Ambasador je zvanično čestitao na pobjedi na izborima za mjesto gradonačelnika Prijedora i izrazio lično zadovoljstvo fokusom i radom Gradske uprave, navodeći da su fokus Britanske ambasade i međunarodne zajednice upravo ekonomska pitanja i otvaranje novih radnih mjesta. On je dodao da smatra da je potrebno smanjiti bavljenje političkim pitanjima, a više raditi na socio-ekonomskim pitanjima, a posjetio je i britansku kompaniju Arcelor Mittal koja zapošljava veliki broj građana Prijedora.

img_9827

On je dodao da želi da pojača saradnju Britanske ambasade sa načelnicima i gradonačelnicima jer se oni bave životnim pitanjima građana. Kazao je da je cilj ove ambasade da poboljša imidž BiH kao zemlje za poslovanje te da Ujedinjeno Kraljevstvo ulaže 15 miliona KM za unapređenje poslovnog okruženja u BiH. Ambasador Ferguson je mišljenja da se u BiH moraju donijeti nova strateška dokumenta koja bi bila u skladu sa EU standardima, a konkretno na poljima energetike, poljoprivrede, obrazovanja i okoliša, navodi se u saopštenju iz Kabineta gradonačelnika Prijedora.

KV

foto: Giga