13.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

DAN BEZ AUTOMOBILA UZ PORUKU: „KREĆIMO SE ZAJEDNO“ (video)

Najnovije vijesti

U Prijedoru je obilježen Međunarodni dan bez automobila. Od 11.00 do 14.00 časova saobraćaj je danas bio zatvoren u užem centru grada, a najprometnije gradske ulice pretvorene „u stazu za pješake i bicikliste“. 

Učenici osnovnih škola, sportisti i svi ostali koji su se priključili ovoj manifestaciji prošetali su gradskim ulicama, vozili bicikle, rolere, trotinete, te crtali.  – Želja svih nas je za čistijim vazduhom, a na ovaj način šaljemo svijetu poruku da je kretanje važno za naše zdravlje – rekao je gradonačelnik, Milenko Đaković.

Aktivni načini transporta ne emituju štetne gasove i čuvaju naš kardio-vaskularni sistem i održavaju tijelo zdravijim.  – Na taj način manje se zagađuje vazduh time što se manje troši benzin, dizel i drugi vidovi goriva – dodaje Nemanja Savanović, samostalni stručni saradnik za zaštitu životne sredine u GU Prijedor. 

Evropska sedmica mobilnosti, prema propisima Međunarodne povelje evropske inicijative, traje od 16. do 22. septembra, a tema za 2019. godinu je “Sigurno pješačenje i vožnja bicikla”, pod sloganom “Krećimo se zajedno”.

M.Šodić

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!