„Vodovod“ Prijedor organizovao je Dan otvorenih vrata za sve građane, ali i učenike pet prijedorskih osnovnih škola, koji su se na licu mjesta informisali o radu „Vodovoda“, načinu zahvatanja i distribuciji pitke vode. Među prvim posjetiocima bili su učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“. Kažu da im je ovo bila prilika da vide kako to rade radnici „Vodovoda“, ali i da mnogo toga nauče.

– Upoznali smo se o tome kako se kontroliše i upravlja bunarima i odakle se uzima voda. Najviše mi se svidio rad u laboratoriji, odnosno hemijska analiza vode. Mislila sam da voda ima dosta hlora, ali sam saznala da to nije tačno – rekla je Iva Dragojević, učenica osmog razreda OŠ „Desanka Maksimović“.

– Radnici „Vodovoda“ brinu o čistoći vode, kako bismo imali obezbijeđenu higijenu i dostupnu pitku vodu. Saznali smo da imamo najčistiju vodu u regionu – dodao je Ivin drugar Dimitrije Marković.

Nastavnica biologije Dijana Lukić rekla je da su vannastavne aktivnosti, kao što je bila i ova, uvijek zanimljive učenicima.

– Većina učenika su članovi ekološke sekcije, tako da je ovo divan primjer časa u prirodi, kojem se oni vesele. Imali su priliku da vide mnogo toga i da se upoznaju sa onim što će učiti u drugom polugodištu – dodala je Lukićeva. 

Dragoslav Kabić, rukovodilac Sektora za proizvodnju i distribuciju vode i kanalisanje otpadnih voda u prijedorskom „Vodovodu“, rekao je da su učenici imali priliku da vide kako se upravlja proizvodnjom i distribucijom vode, kako se utvrđuju kvarovi na vodovodnoj mreži, te vrši laboratorijska analiza vode.

– Cilj ove aktivnosti je da upoznamo sugrađane sa našim djelatnostima, te da ih upozorimo i damo određene smjernice na koji način da čuvaju i štede vodu i zaštite izvorišta vode – dodao je on.

Učenici su obišli rezervoar „Vlačine“ i saznali na koji način voda dospijeva u ovoj rezervoar i distribuira se građanima Prijedora.

M. Šodić

PrethodniPromovisana monografija o Šestoj sanskoj pješadijskoj brigadi (video)
SlijedećiSUTRA KONCERT „CIJELI SVIJET – JEDAN HOR“