Dan pobjede nad fašizmom, 9. maj, tradicionalno je obilježen i u Omarskoj, polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim borcima Narodno-oslobodilačke borbe, te na spomenik posvećen poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata. Ipak, bez velikog okupljanja, u skladu sa aktuelnom situacijom i važećim propisima.

Vijence su položile delegacije gradonačelnika Prijedora, SUBNOR-a i Boračke organizacije grada Prijedora. Iako su uslovi ove godine specifični, Dan pobjede nad fašizmom je obilježen i uvijek će se obilježavati, jer je na ovaj dan 1945. godine stavljena tačka na najkrvaviji rat u istoriji, rekao je Obrad Kos, član predsjedništva SUBNOR-a grada Prijedora.

– Posebno je ovaj naš dio Kozare i Potkozarja ispisao krvave stranice istorije. Krvave, ali svijetle što se tiče tih generacija. Danas smo ovdje da odamo pomen ne samo palim borcima koji su ovdje sahranjeni, nego i svim žrtvama kojih je bilo na destine hiljada sa područja Kozare i potkozarskih sela. Pozivam mlađe generacije da nikad ne zaborave ove datume. Da se podsjećaju i da im to bude nauk za budućnost – poručio je Kos, izrazivši nadu da se sličan sukob više nikad neće ponoviti.

Ogromna stradanja naroda ovih prostora ne smiju se zaboraviti, poručio je predsjednik gradske Boračke organizacije, Zoran Predojević.

– Za vrijeme Drugog svjetskog rata Kozara i Potkozarje dali su veliki doprinos u pobjedi nad fašističkim pokretom,  najvećom nemani u dvadesetom vijeku. Tu slobodarsku  tradiciju nastavile su  dvije slavne prijedorske brigade, kao i pripadnici  MUP-a RS koji su svojim tijelima branili Prijedor  i okolinu u Odbrambeno-otadžbinskom ratu – dodao je Predojević.

Z.J.

PrethodniMJERE ZABRANE KRETANJA PREKRŠILA 32 LICA
SlijedećiPRIJEDOR BEZ NOVOZARAŽENIH