-4.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM OBILJEŽEN U OMARSKOJ (FOTO+VIDEO)

Najnovije vijesti

Parastosom, a potom polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim partizanima i na spomenik palim borcima u proteklom ratu, u Omarskoj je obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom. Među onima koji su došli da se poklone sjenima boraca koji su pali za slobodu, bio je Obrad Kos, predsjednik Mjesne organizacije SUBNOR-a Omarska.

Njegovi roditelji bili su učesnici Narodnooslobodilačke borbe i sam ovaj dan za njega ima lični pečat. – Roditelji, stričevi, cijela moja porodica učestvovala je u ratu. Tako da mi je čast da budem ovdje i da podržim njegovanje tradicije prisjećanja na sve žrtve Drugog svjetskog rata. Naročito sam zadovoljan kada vidim ovoliki broj djece i studenata, jer to je garancija da će se ova tradicija nastaviti i u budućnosti – naveo je Kos.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, poručio je da nikada ne smijemo zaboravu prepustiti naše pretke koji su se borili protiv fašizma. On je dodao da poruka koja treba da se pošalje 9. maja jeste da moramo čuvati mir.

– Ovo je datum kada je pamet pobijedila ludost, kada je antifašizam pobijedio fašizam. Tada se prisjećamo svih stradalih u Drugom svjetskom ratu, a Kozara je jedno od najvećih mjesta stradanja nejači i boraca. Pobjeda je ipak izvojevana, i naša obaveza je da se sjećamo žrtava, jer to sjećanje šalje poruku da rata više nikad ne bude. Svi želimo da svoju djecu odgajamo u miru – poručio je Đaković.

Učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Omarske uveličali su obilježavanje 9. maja izvođenjem prigodnog kulturnog programa i na taj način pokazali da i među najmlađima postoji svijest o ogromnim žrtvama koje je svijet dao u borbi protiv fašizma.

Z. J.