Obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske, u Prijedoru je počelo polaganjem vijenaca ispred spomenika “Za krst časni”. Sa ovog mjesta poručeno je da je od velikog značaja obilježavanje dana kada je stvorena Srpska, te da nikada ne smijemo zaboraviti one koji su je stvarali i koji su u toj borbi dali svoje živote.

– Ono što je skupština srpskog naroda 9. januara 1992. godine politički uradila, borci Republike Srpske su to ovjerili do kraja rata, odnosno do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i tako obezbijedili trajni opstanak srpskog naroda na ovim prostorima. Bez devetog januara nema opstanka srpskog naroda na ovim prostorima – istakao je Zoran Predojević, predsjednik gradske Boračke organizacije.

Vijence su položile delegacije Grada Prijedora, Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila i brojne druge. Ranko Kolar, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, istakao je da je Srpska naša jedina otadžbina.

– Sa područja Prijedora 574 borca su stradala u proteklom ratu. Njima dugujemo veliku zahvalnost za neizmjernu hrabrost. Takođe, želio bih da se zahvalim i tadašnjim poslanicima koji su 9. januara, prije 29 godina, proglasili Srpsku Republiku BiH – dodao je on.

Povodom obilježavanja Dana Republike, gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović organizovao je prijeme za zdravstvene radnike, voćare, predstavnike Policijske uprave, Teritorijalne vatrogasne jedinice i predstavnike Omladinskog savjeta. Njima su uručene zahvalnice za, kako je rečeno, nesebičan doprinos u borbi protiv virusa korona i u spasavanju ljudskih života.

–   Gradonačelnik je ovim prijemom ukazao na opasnosti sa kojima se suočavaju policijski službenici tokom izvršavanja svojih poslova i zadataka. Kada situacija od nas zahtijeva, mi svoj život stavimo u rizik, kako bi građanima pružili pomoć – rekao je Sretoja Vujanović, načelnik Policijske uprave Prijedor.

– Želim da se zahvalim gradonačelniku, jer je ovo izuzetno lijep gest, jer to znači da nas se neko sjetio u ovim teškim vremenima – smatra doktor Boris Ćurguz, direktor prijedorske Kovid bolnice.

Prvi čovjek Prijedora danas je organizovao prijeme i za Igora Paspalja, naboljeg svjetskog gitaristu, i Kristijana Vujčića, mladog Prijedorčanina o čijem teškom životu su mediji ranije izvještavali. Gradonačelnik mu je obećao pomoć.

– Gradonačelnik mi je obećao da će mi pomoći da odradim pripravnički staž, koji nisam obavio, jer nisam mogao naći zaposlenje u struci. Takođe, Grad Prijedor je spreman da mi pomogne oko plaćanja duga za struju – rekao je Vujčić.

– Pozvan sam ovdje da mi Grad uruči priznanje, jer sam proglašen za najboljeg gitaristu svijeta. Zahvalan sam gradonačelniku na tome – izjavio je Igor Paspalj.

Oni koji su, na bilo koji način, doprinosili razvoju grada i borbi protiv virusa korona, svakako zaslužuju svaku pohvalu i priznanja, smatra prvi čovjek Prijedora. Dalibor Pavlović napominje da je naša obaveza da čuvamo Republiku Srpsku i da se borimo za njen napredak.

– Mi moramo da sačuvamo Republiku Srpsku kroz institucije i tu nema alternative. Radićemo sve za opstanak Srpske, a i za naš grad. Ako grad napravimo boljim, napravićemo boljom i Republiku Srpsku – istakao je on.

Povodom Dana Republike Srpske sinoć je na programu Radio-televizije Prijedor emitovana Svečana akademija.

B.D.