Dan sjećanja na poginule prijedorske policajce

U odbrambeno-otadžbinskom ratu, poginulo je 74 pripadnika ratnog Centra javne bezbjednosti Prijedor, od tog broja 36 poginulih boraca bili su pripadnici tadašnje Stanice javne bezbjednosti Prijedor. U njihovu čast i sjećanje danas je služen parastos, zapaljene su svijeće i položeni vijenci na spomen ploču, u prostorijama policijske stanice Prijedor 2, na Urijama.

Na današnji dan, Dragoslav Plavšić život je položio u odbranu svoje zemlje. Tada je imao samo 25 godina. I ove godine, njegov otac Ilija došao je da svom sinu zapali svijeću i položi vijenac. Dragoslavu i njegovim saborcima čija imena su uklesana na spomen ploču.

– Znate i sami, da smo svake godine na ovom mjestu. Zahvalio bih se kolegama moga sina i rukovodstvu Policijske uprave Prijedor koji zajedno sa nama roditeljima, odaju počast i čuvaju uspomenu na naše hrabre momke – dodao je Ilija.

Vojislav Kondić, predsjednik Mjesne boračke organizacije PU Prijedor, rekao je da je 8. februar 1994. godine, jedan od najtragičnijih ratnih dana za pripadnike tadašnje Stanice javne bezbjednosti Prijedor, kada je na bihaćkom ratištu braneći zapadne granice RS živote dalo osam boraca, a petoro ranjeno. Ratni CJB Prijedor nakon rata imao je preko 200 ranjenih boraca.

Ovo je Dan sjećanja na sve poginule pripadnike MUP-a, kao i sve borce koji su svoj život položili za našu slobodu, kaže Sretoja Vujanović, načelnik Policijske uprave Prijedor. – Odali smo počast za 74 poginulih pripadnika tadašnjeg Centra javne bezbjednosti Prijedor kao i 782 pripadnika MUP-a RS, koji su svoje živote ugradili u stvaranje Republike Srpske.

U proteklom ratu, prvi napad u Prijedoru bio je na Stanicu javne bezbjednosti, prve žrtve su bili pripadnici ove stanice, koji su zajedno sa Sedmim odredom specijalne policije Prijedor, dali svoj doprinos u stvaranju RS.

M.Šodić

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!