-0.2 C
Prijedor
Utorak, 5 Decembra, 2023

DAN SJEĆANJA NA STRADALE I PROGNANE SRBE U POGROMU “OLUJA”

Najnovije vijesti

Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu “Oluja” 1995. godine biće obilježen danas u Prijedoru u prisustvu predsjednika Republike Srpske i Srbije Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, premijera Srpske Radovana Viškovića i drugih zvaničnika Srpske i Srbije, kao i NJegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.
Centralna ceremonija obilježavanja počeće u 19.00 časova na Trgu majora Zorana Karlice uz direktan televizijski prenos.

Obilježavanje 28 godina od ovog velikog srpskog stradanja i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pogrom Srba u “Oluji” počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

SRNA