Udruženje novinara Republike Srpske svim medijskim radnicima čestita 3. maj – Međunarodni dan slobode medija!

Nema sumnje da medijski radnici 3. maj ove godine dočekuju svakodnevno izloženi zdravstvenom riziku i potencijalnoj infekciji u nastojanju da prikupe informacije neophodne javnosti. To je žrtva profesionalaca o kojoj se u ovim danima malo govori. Još manje se govori o mogućim ekonomskim posljedicama po stotine zaposlenih u medijima kojima prijeti gašenje usljed negativnih uticaja epidemije virusa korona.

Udruženje novinara Republike Srpske zato poziva republičke vlasti da prilikom kreiranja ekonomskih mjera ne zaborave one bez kojih njihov rad ne bi bio vidljiv.

Nakon izbijanja epidemije u Republici Srpskoj i uvođenja restriktivnih mjera, značajan broj djelatnosti obustavio je rad. Takve odluke pokrenule su lančanu reakciju usljed koje sve djelatnosti koje nisu radile, nisu imale ni potrebu da se oglašavaju u medijskom prostoru. Tako je gotovo svaka medijska kuća ostala bez najznačajnijeg dijela prihoda – onog koji dolazi od prodaje medijskog prostora. Situacija je teža u štampanim medijima koji su izgubili značajan dio prostora za prodaju izdanja koje su nastavili da proizvode, uvjereni da će njihovi čitaoci naći put do medija kojima vjeruju. Bez izuzetka, mediji u Republici Srpskoj bavili su se epidemijom „Kovid 19“, kako bi javnosti prenijeli poruke struke o neophodnosti poštovanja preporuka. Na izbijanje krize mediji nisu uticali, ali su dali značajan doprinos da se ona umanji. Kao po pravilu, mediji su se gotovo nikako bavili sobom i negativnim posljedicama koje epidemija može da ostavi po njih same, a procjene govore da će negativne ekonomske posljedice pojave virusa mnoge medijske kuće dovesti na ivicu egzistencije i do potencijalnog gašenja.

Zbog ovoga, medijske radnike pozivamo da u svojim pričama o Međunarodnom danu slobode medija potenciraju neophodnost podrške medijskim kućama koje su sada na margini priče o pomoći u saniranju negativnih posljedica pojave virusa. Ovo smatramo nužnim, jer jake i kvalitetne medijske kuće čine njihovi ljudi koji mogu biti nezavisni jedino ukoliko su finansijski stabilni.

Ovu priliku koristimo i da pozovemo medijske radnike i njihove poslodavce da se pridržavaju svih mjera prevencije, te da nastave sa kvalitetnim i pravovremenim izvještavanjem o odgovorima na najvažnija pitanja čiji je cilj zaštita zdravlja građana Republike Srpske.

Zbog izrazito važne uloge medijskih radnika u ovoj krizi, nadležne pozivamo da razmotre mogućnost dodatnog proširenja broja testiranja i da u to uvrste i zaposlene u medijima koji su od početka krize, neprestano, na prvoj liniji.

Za kraj, još jednom želimo da istaknemo kvalitetan odnos većine predstavnika institucija prema javnosti i medijskim radnicima. Napominjemo da redovno pratimo situaciju na terenu, pa ponovo pozivamo na dosljedan i fer odnos prema svim medijskim kućama koji znači da se za građane najvažnije informacije o epidemiji saopštavaju isključivo na konferencijama kojima pristup imaju svi mediji pod jednakim uslovima.

Udruženje novinara Republike Srpske

PrethodniNa UKC-u četiri osobe preminule od virusa korona
SlijedećiSavjet za štampu: Medijske kuće se našle u velikoj ekonomskoj krizi