3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

DANAS ISPLATA SREDSTAVA ZA SEDAM PRIJEDORSKIH ZDRAVSTVENIH USTANOVA

Najnovije vijesti

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor razgovarao je danas sa rukovodiocima sedam zdravstvenih ustanova čijim radnicima će biti isplaćena novčana sredstva kao vid zahvalnosti za rad za vrijeme pandemije. Sredstva će na račune ustanova biti prebačena danas, saopštio je gradonačelnik. On je dodao da mu je žao što se to nije moglo učiniti ranije, ali se, kako je rekao, moralo čekati na rebalans budžeta kako bi se obezbijedila neophodna sredstva.

– Iako je sve potrajalo duže nego što smo očekivali, neke zakonske procedure su se morale ispoštovati. Sada su stvoreni svi preduslovi, sredstva su obezbijeđena, tako da će u toku dana novac biti na računima zdravstvenih ustanova. Naknadno će direktori, zajedno sa sindikatima, odrediti ko će dobiti ta sredstva – izjavio je Javor, dodavši da je stav Gradske uprave i direktora zdravstvenih ustanova da svim radnicima treba da se isplati po 400 KM.

On je naveo da je rebalansom za ove potrebe obezbijeđeno 426.400 KM. Rukovodioci ovih ustanova zahvalili su se Gradskoj upravi na ovom vidu podrške za radnike.

– Ovo je na neki način satisfakcija radnicima za sve ono što su učinili tokom onog težeg dijela, za koji se nadamo da je iza nas, što se tiče kovida. Mi smo dostavili spisak radnika Doma, zaključno sa 31.12.2021. i očekujemo da će njima novac biti isplaćen do kraja sedmice – rekao je v.d. direktora Doma zdravlja Miloš Marjanović.

Zahvalnost što je trud radnika u zdravstvenom sektoru prepoznat izrazio je  Andrija Vukotić, direktor Bolnice „Dr Mladen Stojanović“.

– Ne treba dijeliti zdravstvene radnike. Da, postoje medicinski i nemedicinski radnici. Ali neki nemedicinski, poput spremačica, portira, servirki i osoba zaduženih za dezinfekciju, i te kako su zaslužili da dobiju ovu pomoć, jer su svo vrijeme bili u kontaktu sa virusom korona – naveo je Vukotić.

Radnici zaslužuju ovaj vid podrške, rekla je Marija Ličanin, v.d. direktora Doma za starija lica, koja je napomenula da su radnici zaslužni što su korisnici ove ustanove imali adekvatnu njegu tokom pandemije.

– Naš dom nije imao značajniji broj slučajeva zaraze, a nije bilo ni jednog fatalnog ishoda zbog virusa korona. To možemo zahvaliti našim radnicima, a ovo je način Gradske uprave da tu zahvalnost izrazi – rekla je Ličaninova.

Ona se zahvalila i Vladi RS i resornom ministarstvu na podršci koju su pružili ovoj  ustanovi u prevazilaženju problema u poslovanju, rekavši da su radnicima isplaćene četiri zaostale plate, te da se uskoro očekuje i isplata pete plate.

Podsjetimo da su ovom pomoći obuhvaćeni Bolnica „Dr Mladen Stojanović“, Dom zdravlja Prijedor, Dom za starija lica, Doma za lica sa invaliditetom, Gradska apoteka, te organizacione jedinice transfuzije i medicine rada.

Z. J.