3.8 C
Prijedor
Četvrtak, 23 Marta, 2023

DANAS JE JOVANJDAN

Najnovije vijesti

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Jovanjdan, jedan od praznika posvećenih svetitelju i proroku, Svetom Jovanu Krstitelju, koji je najavio dolazak Spasitelja i krstio ga u rijeci Jordan.

Jovanjdan se slavi dan poslije Bogojavljenja, a poslije Nikoljdana i Đurđevdana najčešća je krsna slava u srpskom narodu.

Sveti Jovan se zove Krstitelj, jer je u rijeci Jordan krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak. Primjer je čvrste i nepokolebljive vjere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. To je i bio uzrok njegovog stradanja, jer je javno govorio o nemoralu i bludu cara Iroda, koji je živeo u grijehu sa svojom snahom Irodijadom, majkom Salome.

Desna ruka Svetog Jovana, kojom je u rijeci Jordan krstio Hrista, oduvijek je čuvana kao najveća svetinja, a sada se nalazi u Cetinjskom manastiru.

Sveti Jovan se praznuje više puta u godini: 7. jula – Ivanjdan – rođenje Svetog Jovana, 11. septembra – Usjekovanje glave i 6. oktobra kada se obilježava svetiteljevo začeće.

Jovan je ubijen za vreme kralja Judeje Iroda koji je naredio da se proroku odsječe glava.

Sveti Jovan Krstitelj – Preteča je uzor poštenja i pravdoljublja, pa se u srpskom pravoslavlju poštuje i običaj bratimljenja “po Bogu i Svetom Jovanu”.

R.R.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!