15.8 C
Prijedor
Subota, 1 Aprila, 2023

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM (FOTO+VIDEO)

Najnovije vijesti

Međunarodni dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom obilježava se danas širom svijeta. Prosječno jedno od 650 novorođene djece u svijetu se rađa s sindromom Daun. Sindrom Daun može se javiti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Cilj obilježavanja ovog dana je buđenje svijesti o važnosti podrške ovim osobama.

Oni su topli, dobrodušni, vedri, veseli; komuniciraju sa svojom okolinom; vjerno kopiraju ponašanja svoje sredine, mogu biti kreativni, u fazi djetinjstva im je potrebna porodica, a zatim je potrebno osamostaliti ih za samostalan život. Cijeli život im je potrebna tuđa njega i pomoć.

Javnu ustanovu “Centar Sunce” pohađa 13 učenika sa Daunovim sindromom.

– U redovnoj nastavi sa svakim učenikom se radi individualno i drugačije.  Sa njima radi defektolog. Djeca ulaze u senzornu sobu za sezornu integraciju, imaju logopedske tretmane, imaju časove fizičkog vaspitanja i što moramo posebno istaći, naši učenici imaju priliku za rado osposobljavnje. U okviru radnog osposobljavanja, učenici uče kako da budu samostalni, tako da rade u okviru mnogobrojnih sekcija – kaže Slađana Radaković, direktor “Centra Sunce”.

Slađana Radaković, direktor “Centra Sunce”

U Udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama „Neven“ provode razne aktivnosti za njihove članove sa Daunovim sindromom.

U dnevnom centru ovog Udruženja se druže i izrađuju mnogobrojne stvari.

– Naš cilj je poboljšanje kvaliteta života djece i odraslih sa Daunovim sindromom i njihova socijalna uključenost  u zajednicu. Na tome konstantno radimo, osim što se druže u našem Dnevnom centru, oni uče i rade. A mi roditelji smo ponosni na njihov rad i srećni što je njihov dan ispunjen – kaže Vesna Berić, predsjednik Udruženja “Neven”.

Vesna Berić, predsjednik Udruženja “Neven”

Simbol današnjeg dana su šarene čarape, jer ih osobe s Daunovim sindromom ne mogu upariti.

Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Daunovim sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo. Pokaži podršku!

M. Stegić

foto: Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!