-0.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 4 Decembra, 2023

DANAS JE SRETENJE GOSPODNJE

Najnovije vijesti

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava praznik poznat kao Sretenje gospodnje. Praznik  je uspostavljen u znak sjećanja na dan kad je Bogorodica, 40. dan po rođenju, unijela u hram Isusa  da bi ga posvetila Bogu. U hramu ga je na ruke uzeo pravedni starac Simeon, kojem je Bog podario dug  život, da bi dočekao taj trenutak. Nakon toga pravedni Simeon se upokojio u 360. godni života, a u narodu je ostao poynat kao Simeon Bogonosac.

Međutim,  ovaj praznik je dobio  poseban značaj sredinom šestog stopljeća, kada je masovnom molitvom Bogu toga dana,  zaustavljeno širenje kuge.

Pored duhovnog, Sretenje  za srpski narod ima i veliki istorijski značaj. Naime, 1804. godine, na današnji dan u Orašcu Karađorđe Petrović je podigao Prvi srpski ustanak, što je bio početak borbe za oslobađanje Srbije od turske vlasti. Tridesetak godina kasnije, 1835. godine  Kneževina Srbija  dobila je prvi ustav, poznat i kao Sretenjski ustav. Zbog ova dva događaja, Republika Srbija  današnji praznik obilježava  kao Dan državnosti.

Za današnji praznik vezana su i brojna vjerovanja, među kojima je i ono da se danas susreću zima i ljeto i da nastupa ljepše vrijeme. Suprotno tome je vjerovanje ukoliko je sunčan dan, da se može očekivati i nastavak zime. Pored toga, upozoravaju se djevojke da izbjegavaju  susrete sa muškarcima, jer će im mladoženja biti nalik na onoga koga prvog sretnu toga dana.

KV