3.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Novembra, 2023

DANAS SEDMI “BIJELI TURNIR”, SVI U BIJELOM KAO NEKADA I SA DRVENIM REKETIMA

Najnovije vijesti

Na terenima Tenis kluba „Dr Mladen Stojanović“ danas se održava sedmi po redu „Bijeli turnir“, pod sloganom „Svi u bijelom kao nekada“. Učestvuje između 60 i 70 tenisera iz nekoliko zemalja, koji obučeni u bijelo igraju sa drvenim reketima.

Prvi put na „Bijelom turniru“ je teniser iz Sarajeva Edin Ljumanović. On kaže da je ovaj turnir u gradu na Sani, drugačiji od ostalih turnira na kojima je igrao.

„Jako lijepo izgleda, drugačiji je od ostalih turnira u okruženju. Ovakvi specifični turniri, zbog dres koda ili nečega drugog, su vrlo rijetki. Bio je jedan sličan u Dubrovniku na kojem sam učestvovao i u Zgarebu i to je to što znam, sve ostalo su klasični turniri ili festivalski, ali to su veći turniri drugačijeg karaktera kao što je bio prošle sedmice u Vinkovcima“, kaže Ljumanović.

Dijana Paučnik iz slovenske opštine Izola na „Bijelom turniru“ je učestvovala četiri puta.

„Kolege smo sa organizatorima, upoznali smo se u Novom Mestu, sve je lijepo, divno, rado dolazimo“, kaže ona.

Ovaj turnir poseban je i za dugogodišnje članove prijedorskog Tenis kluba „Dr Mladen Stojanović“, među kojima je i Nebojša Radetić.

„Ovo je lijepo evociranje uspomena na nekadašnji tenis na nekadašnji status tenisa, na nekadašnje običaje teniske. Tenis se razvijao i modernizovao, sad je to nešto drugo, ali mi vraćamo istoriju, vraćamo neke godine unazad da pokažemo kako je to bilo prije 70,80 godina“, ističe Radetić.

Predsjednik Tenis kluba „Dr Mladen Stojanović“ Goran Nović podsjeća da je „Bijeli turnir“ nastao povodom obilježavanja 100 godina postojanja tenisa u Prijedoru.

„Na turniru učestvuju naši dugogodišnji  prijatelji, taj krug se širi, što nam je jako važno, očekujemo između 60 i 70 učesnika iz pet zemalja, među kojima su Austrija, Hrvatska, Srbija. To su prijatelji iz klubova koje mi posjećujemo i sa kojima proslavljamo značajne datume“, rekao je Nović.

On je dodao da je ovaj turnir posvećen onim generacijama ljudima koji su donijeli tenis u Prijedoru, popularisali tenis i osnovali ovaj Klub davne 1932. godine .

Generalni pokrovitelj „Bijelog turnira“ je grad Prijedor. Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor kaže da ovaj turnir postaje prepoznatljiv što potvrđuju i učesnici koji dolaze izvan granica Republike Srpske.

„Moram da pohvalim rukovodostvo Tenis kluba „Dr Mladen Stojanović“, ljudi čine sve što mogu, što je u njihovoj moći da opstane ovaj sport u našem gradu i da ga unaprijede. Zaista, kada pogledamo istoriju ovog kluba, istoriju bijelog sprota u našem gradu, ona je bogata. Ima dosta pehara, turnira, mnoge generacije su stasavale i prošle kroz Klub i definitivno ovo nije samo sport, samo tenis, ovo je stil života, način života. Drago mi je što danas ovdje na ovom turniru ima dosta omladine, dosta dječice i to sigurno govori o tome da imamo perspektivnu budućnost u ovom sprotu u našem gradu”, rekao je Javor.

On je dodao da grad  Prijedor i TK „Dr Mladen Stojanović“ sarađuju dugi niz godina i da je ta  saradnja na najvećem mogućem nivou.

“Mi smo podržali oprganizaciju ovog ‘Bijelog turnira podržali smo organizaciju Fjučers turnira  koji se održava u okviru Dana grada, a podržali smo  besplatnu školu tenisa prvi put ove godine, koja je trajala dva mjeseca u okviru Prijedorskog ljeta i kroz koju su prošle mnoge generacije i želimo da nastavimo tu tradiciju i predvidimo dodatna finansijska sredstva da bi opstala. Takođe, grad Prijedor je izdvojio sredstva za rekonstrukciju tribina i u narednih desetak dana biće postavljene stolice u bojama zastave Republike Srpske i to će obogatiti ovaj teren i jako nam je značajno da dječica koja  dolaze i treniraju i tenis, i košarku i fudbal  imaju potrebnu  infrastrukturu”, istakao je Javor.

B. M.