Prijedorčanin Danijel Drljača peti je put pobijedio u trci za Časni krst u rijeci Sani u ovom gradu, u konkurenciji 57 plivača. Drljača je zlatnik koji mu je kao nagradu uručio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, poklonio najmlađem prijavljenom učesniku Vidu Radakoviću.

“Dječak ima pet i po godina i poklonio sam mu ovaj zlatnik za sreću i da pliva sa nama kada bude stasao za to”, dodao je Drljača.

On je istakao da mu pobjeda mnogo znači jer nije riječ o takmičenju. “Plivanje na Bogojavljenje ima vjerski karakter”, rekao je on i dodao da mu je velika čast što je pobijedio.

“Drago mi je kao da sam prvi put pobijedio. Bilo je stvarno teško, velika konkurencija i Sana je nadošla, tako da ovo smatram velikim uspjehom”, naglasio je Drljača.

Gradonačelnik Prijedora Mileko Đaković rekao je da broj građana koji su došli na rijeku Sanu govori da je ovo grad koji želi da njeguje vjerske običaje i kulturu.

“Ovi momci junačkog srca su hrabro isplivali u hladnoj rijeci Sani koju je okruživao snijeg, ali i vjerni narod, koji je želio da učestvuje u ovoj drevnoj manifestaciji i poželio sam svima dobro zdravlje, mir i blagostanje” rekao je Đaković.

Protojerej stavrofor Ranko Maletić prethodno je služio Bogojavljensku liturgiju u Crkvi Svete Trojice i potom predvodio litiju sa više stotina Prijedorčana ulicama grada te obavio čin osveštanja vode.

U manifestaciji su učestvovali članovi kulturno-umjetnička društva “Doktor Mladen Stojanović”, “Milan Egić” i “Kozara”, hor “Vila”, oficiri vojske i policije, sveštenici i predstavnici Gradske uprave.

Pokrovitelji ovog događaja, čija je tradicija obnovljena prije pet godine, bili su Crkvena opština i Gradska uprava Prijedor.

izvor: Srna

foto: Giga

PrethodniPRIJEDORSKI AGRAR: 374 KOMERCIJALNA POLJOPRIVREDNA GAZDINSTVA (VIDEO)
SlijedećiMLAĐE KATEGORIJE ODLUČUJU  O DRUGOM KRUGU TURNIRA