17.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

DECENIJAMA U ISTOJ AMBALAŽI (video)

Najnovije vijesti

Konkurencija na tržištu primorava proizvođače da se, na sve načine, počev od kvaliteta proizvoda pa do marketinga, nametnu kupcima. Ambalaže su jedan od niza faktora kojima se privlače potrošači.

U prilici smo da na rafama marketa i trgovina vrlo često vidimo stare proizvode sa novim vizuelnim pakovanjem, upadlјivih boja i sa atraktivnim natpisima. Međutim, jedan broj proizvoda već decenijama ne mijenja svoju ambalažu. Tako na rafama još uvijek možemo vidjeti „Podravkinu“ supu sa slikom pijetla, „brion“, deterdžent „radion“, žvakaću „bazoku“ itd.

Koliko ambalaža utiče na prodaju i šta donosi proizvođačima, pojasnio je profesor doktor Ljubomir Zuber, komunikolog. – Vizuelni identitet obuhvata vidlјive elemente nekog proizvoda/marke odnosno brenda koji potrošačima saopštavaju njegova simbolična značenja. To je osnova i prvo što vaš proizvod ili marku izdvaja od drugih na tržištu – kaže Zuber i pojašnjava zašto je to važno:- Vizuelno je često odlučujuće kada se opredjelјujemo za kupovinu proizvoda ili korištenje usluge. Od kreativnosti i originalnosti pakovanja zavisi da li će proizvod ostati u sjećanju potrošača. Kompanije o tome vode računa i izdvajaju velika sredstva za marketing. Za svakog ko razumije zakonitosti tržišta i tržišnog komuniciranja, sredstva uložena u marketing su samo investicija,  a nikako trošak. Na prodaju nekog proizvoda utiče mnogo faktora, ali je važna i ambalaža samog proizvoda – pojašnjava on i dodaje da se jedan broj proizvođača ne odlučuje za mijenjanje, smatrajući da je bolјe da svojim izgledom na prvi pogled ostanu prepoznatlјivi potrošačima.

Tako još uvijek na policama trgovina imamo stara pakovanja deterdženta „radion“ ili „briona“ iz lepeze muške kozmetike, „Podravkine“ kokošije i goveđe supe i tako dalјe. – Razumjeti ponašanje potrošača i kreirati i održati njihovu  lojalnost, nije nimalo laka aktivnost i na tome su angažovane brojne agencije i stručnjaci iz različitih oblasti, a ne samo marketinga. Prije svih mislim na psihologe, komunikologe, stručnjake za medije, odnose s javnošću i danas nezaobilazne multimedijalne komunikacije – navodi Zuber.

Po njegovim riječima, kupce privlači funkcionalno, ali i atraktivno pakovanje. – Neki brendovi ne mijenjaju se godinama i kada je riječ o redizajniranju ambalaže, tu imamo različite stavove o tome da li je uvijek korisno mijenjati pakovanje. Jedni smatraju da se moraju pratiti savremeni trendovi i njima prilagođavati proizvodi i pakovanje, dok kod drugih preovladava mišlјenje da ono što je dobro, ne treba mijenjati, jer kod kupaca već postoji navika kada je riječ o određenom proizvodu odnosno njegovom pakovanju – kaže naš sagovornik i dodaje da poznate marke imaju visoku emotivnu  vrijednost za potrošače koji se sa njima identifikuju i, na neki način, odražavaju njihove težnje ili osjećanja.

– Atraktivan izgled ambalaže ima poseban uticaj na mlađu populaciju. Tu su i dizajn, oblik i boja, zatim funkcionalnost gdje spada zaštita samog proizvoda. Značajan je i materijal za ambalažu za percepciju kao i dodatna vrijednost. Tu mislimo na  korištenje ambalaže poslije upotrebe samog proizvoda.  Ambalaža se mora posmatrati kao značajan marketinški alat kojim se privlači pažnja i kojim se značajno utiče na odluku o kupovini. Treba imati na umu da je konkurencija svakim danom sve veća i da svi pokušavaju kreirati nešto novo, kako bi se nametnuli na tržištu – tvrdi prof. dr Ljubomir Zuber, komunikolog sa Nezavisnog univerziteta u Banja Luci.

I kupci i trgovci slažu se sa njegovim tvrdnjama. Za većinu njih,  stara pakovanja imaju emotivnu vrijednost.- Mislim da je dobro što su ti proizvodi ostali u staroj ambalaži, jer su za nas, malo starije, lako prepoznatlјivi. Nema ih puno, ali neke od njih i danas viđam na rafama – kaže Ilija Šolaja.

Zdravka Srdića ovi proizvodi podsjećaju, kako kaže, na lijepa vremena. – Bila su to vremena za pamćenje. Proizvodi su bili daleko kvalitetniji nego danas. Nije ih bilo puno, ali su imali kvalitet. Taj kvalitet neki su zadržali do danas, mnogi nisu, a stare ambalaže od prije 40 ili 50 godina nas podsjećaju na to vrijeme i mislim da su upravo oni zadržali kvalitet.

Trgovac, Bojana Bjelobrk kaže da stariji kupci prepoznaju proizvode koji su zadržali staro pakovanje i izgled. Mnogi ih  kupuju, jer smatraju da je taj proizvod zadržao svoj kvalitet. Osim toga, lako su prepoznatlјivi i uočlјivi na policama. – Nove ambalaže često zbunjuju kupce. Neki, čak, traže pomoć da im nađemo nešto, jer nije na rafi prepoznao proizvod koji hoće da kupi – kaže Bojana dodajući da proizvod, ako je kvalitetan, nema potrebe da mijenja izgled ambalaže.

P. Špadić

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!