Delegacija Grada Prijedora, koju čine predsjednik Skupštine grada Mirsad Duratović i vršioci dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti i za finansije Monja Kasalović i Maja Kunić prisustvuju u Velenju svečanostima povodom obilježavanja Dana opštine.

Na prijemu, koji je organizovan povodom ovog praznika, vođeni su razgovori sa županom Peterom Dermolom o mogućnostima buduće saradnje Prijedora i Velenja. Delegacija Grada Prijedora će u popodnevnim časovima prisustvovati Svečanoj akademiji u Domu kulture u Velenju, na kojoj će pored govora gradonačelnika i prigodnog programa biti proglašeni opštinski pobjednici kojima će biti uručene nagrade i plakete opštine Velenje. Ovo je uzvratna posjeta delegacije Grada Prijedora, budući da je delegacija Velenja boravila u Prijedoru 16. maja, povodom Dan grada.

Počeci saradnje ove dvije lokalne zajednice datiraju i prije 2014. godine, ali je posebno došla do izražaja za vrijeme poplava te 2014. godine. Naime, župan Bojan Kontič, koji je preminuo 2020. godine, bio je tada gost na svečanostima povodom Dana grada, a potom je, po povratku, organizovao prikupljanje humantarne pomoći za ugrožene građana iz prijateljskog grada Prijedora.

Pomoć je organizovano kontejnerima slovenačke civilne zaštite stigla na odredište već 22. maja, a prikupljena je posredstvom raznih organizacija i udruženja, te od pojedinaca. U kontigentu od 50 tona pomoći, u pet kontejnera, stigle su osnovne životne namirnice, sredstva za higijenu i tehnička roba sa agregatima i drugim sredstvima potrebnim za nastavak života poslije poplave. Ovom kontigentu priključio se i Crveni krst Slovenije.

GU Prijedor

PrethodniUKINUTI ZAKON O NEGIRANJU GENOCIDA I IZBOR VISOKOG PREDSTAVNIKA VRATITI U UN
SlijedećiUzroci pada jedrilice u Prijedoru: U avion sipali auto-benzin