5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

DELEGACIJA UGOSTITELJSKO-EKONOMSKE ŠKOLE NA „GATUS-U“

Najnovije vijesti

Delegacija prijedorske Ugostiteljsko-ekonomske škole boravila je u Poreču na Međunarodnom takmičenju ugostiteljskih i turističkih škola „GATUS“. Tamo su bili u svojstvu posmatrača, a iduće godine planiraju da učestvuju na samom takmičenju. Valentina Sovilj, direktor ove obrazovne ustanove, ne krije oduševljenje ovim događajem, na kojem, kako kaže, budući ugostitelji i turizmolozi imaju priliku da pokažu svoja znanja, ali i nauče nešto novo.

– Takmičarske discipline su kuvarstvo, takmiče se u pripremanju jela i to slanog jela, ali i poslastice. Ove godine bio je u pitanju file od brancina, tako da se radi o egzotičnim jelima i za tako nešto trebaju pripreme. Konobari su se takmičili  u postavljanju svečane večere za šest osoba, a bilo je i takmičenje barmena – objašnjava Soviljeva.

Učenici ugostiteljske škole uskoro će početi sa pripremama za ovu manifestaciju, a finansijsku pomoć potražiće od Gradske uprave i sponzora.

-Velika stvar za svaku školu je da bude dio „GATUS-A“. U „GATUS“ se ulazi po pozivu. Istovremeno, to je veliki napor, jer treba se pripremiti za ovo takmičenje. Škola sama neće moći da iznese troškove, tako da ćemo u narednom periodu apelovati i na naše partnere u obrazovanju, i na lokalnu zajednicu da nam pomognu da organizujemo ekipu – kaže naša sagovornica.

Ovo je osma godina kako se održava takmičenje „GATUS“. Iduće godine domaćin je Makedonija.

B.D.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!