Zaštita od poplava, požara i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, bili su u fokusu rada prijedorskog Odsjeka Civilne zaštite u 2019. godini. Deminerski timovi intervenisali su na ukupno 69 lokacija. Dušan Vranješ, šef Odsjeka Civilne zaštite Prijedor, potencirao je dobru saradnju sa republičkim deminerskim timovima Civilne zaštite, kao i Policijskom upravom Prijedor, na pronalaženju i uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava.

– Uklonjeno je 68 ručnih bombi, 11 tromblonskih mina, dvije protivpješadijske mine, 13 zolja, 2.156 komada municije, 5,25 kg različitih vrsta eksploziva i osam komada ostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava – rekao je Vranješ.

Prošlu godinu obilježile su poplave u maju i junu koje su zahvatile znatan dio grada Prijedora u zonama rijeka Sane, Gomjenice i Miloševice te bujičnih vodotoka. Pričinjena je ukupna materijalna šteta od 4 miliona i 150.000 KM na infrastrukturi, građevinskim objektima, u poljoprivredi i kod privrednih subjekata.

– Aktivnosti na zaštiti od poplava bile su dobro organizovane, učestvovalo je 15 subjekata, s tim da je glavni nosilac bila Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor – ističe Vranješ.

Po njegovim riječima, realizovani su značajni radovi na zaštiti od poplava u saradnji sa „Vodama Srpske“. Završen je nasip na rijeci Sani, čime bi trebalo spriječiti plavljenje naselja Gomjenica. U toku je izrada gradskog plana zaštite od požara, tako da bi i na ovom planu trebalo ostvariti dobre preventivne mjere, ističu u Civilnoj zaštiti, podsjetivši da je rekonstrukcijom vatrogasnog doma unapređen rad prijedorskih vatrogasaca. Takođe je reaktiviran operativno-komunikacijski centar i revitalizovan sistem javnog uzbunjivanja.

D. S.

PrethodniU prodaji je novi broj “Kozarskog vjesnika”
Slijedeći“OPTIMISTI”: PAKETI SA HRANOM ZA 72 UGROŽENE PORODICE (video)