20.8 C
Prijedor
Petak, 24 Marta, 2023

Demonovi 3D grafiti u Muzeju Kozare

Najnovije vijesti

U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba beogradskog slikara, skulptora i 3D grafiti umjetnika Srđana Dimića Demona. Tema njegove pete samostalne izložbe pod nazivom „BREAK THE MOLD“ su 3D grafiti koje radi od 1998. godine.  

– Ovo je mali segment mog opusa koji je prilagođen galeriji, platnu i tom formatu. Pokušao sam da prenesem atmosveru sa zida, zbog toga su u pitanju veliki formati, a opet da se mogu uraditi sprejom. Nisam htio da mijenjam tehniku, jer to je moj medij. Sve grafite radim po modelu, ne kao otisak već ručno, skulptorski – pojašnjava Dimić.

Ovaj umjetnik inspiraciju pronalazi u konstruktivizmu, industrijskoj robotici, kibernetici i realizmu. Skice izrađuje u vidu minijatura, isključivo ručno, bez pripreme na papiru ili kompjuterski. Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić podsjetio je da je Srđan Dimić Demon pionir beogradske grafiti scene i da je počeo kao ilegalac.

–  Srđan je veoma zanimljiv umjetnik. Tipično za njegov rad je to što je ilegalno oslikavao vozove, mostove i zidove grada, a istovremeno je prvi i, još uvijek, jedini 3D grafiti autor koji je izlagao na Oktobarskom salonu u Beogradu – rekao je Radonjić.

Dimićeva izložba odabrana je na osnovu konkursa koji je Muzej Kozare raspisao za ovogodišnju likovnu sezonu, a biće otvorena do 30. oktobra.

D. S.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!