13.8 C
Prijedor
Utorak, 21 Marta, 2023

DEPOPULACIJA VODI KA GUBITKU TERITORIJE

Najnovije vijesti

– U Republici Srpskoj 2002. godine rodjeno je četrnaest i po hiljada beba, a 2013. svega devet i po hiljada, tako da svake godine u Srpskoj nedostaje 7100 beba. Da bi se sačuvao broj stanovnika, godišnje bi trebalo da se rodi 16 i po hiljada beba. Ako se trend pada nataliteta nastavi, u RS će  2050. godine ukupno stanovništvo pasti na ispod 800 hiljada. Depopulacija vodi smanjivanju stanovništva, a samim tim gubitku teritorije – upozorila je Biljana S. Spasić, profesorica iz Kragujevca.

img_0091

Ona je u Gradskoj čitaonici u Prijedoru promovisala knjigu „Kuda ide naša omladina“. Problem bijele kuge muči i Srbiju. Prema prognozama demografa, Srbi će, jednog dana, biti manjina u sopstvenoj zemlji, rekla je Spasićeva. Porodica je podbacila što se tiče vaspitavanja djece. Stoga bi i Srbija i RS, prema njenom mišljenju, trebalo da urade strategiju za mlade, kako bi se dugoročno riješio nepovoljan prirodni priraštaj.

img_0096

– U Rusiji sam za knjigu „Kuda ide naša omladina“ dobila specijalno priznanje. Oni su prepoznali moj rad. Sa mladima treba raditi, jer oni su ti koji dolaze, koji će radjati, stvarati nacionalni dohodak. Krenula sam po školama sa ovom knjigom da, koliko mogu kao pojedinac, edukujem djecu i odgovorim na njihova pitanja. Mladi ne smiju da srljaju u sve pogibelji Novog svjetskog poretka i masovne kulture. Takodje treba da im kažemo da ostanu u svojoj zemlji i budu korisni članovi društva, da podižu natalitet svog naroda, a ne da idu u dijasporu – poručila je Biljana Spasić.

img_0086

Promociju u Prijedoru organizovala je Matična biblioteka „Ćirilo i Metodije“. Direktor Mara Ećim, podsjetila je da su se Prijedorčani susreli sa Spasićevom prije šest godina, kada je promovisala svoju prvu knjigu „Zašto Srbi nestaju“, čiji je nastavak knjiga „Kuda ide naša omladina“. Mr Biljana S. Spasić je profesor i demograf. Posljednjih 15 godina bavi se izučavanjem demografske slike Srbije.

D. S.

foto: Giga

img_0101 img_0099 img_0095 img_0094

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!