Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

DEVET TRIKOVA DA OTKRIJETE DA LI JE MED ČIST I PRIRODAN

NAJNOVIJE VIJESTI

1. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se upiti u kožu, jer je čisti med dobar za kožu. Prirodni med nije ljepljiv. Ako je ono što utrljate ljepljivo, znači da ima šećera ili umjetnih zaslađivača u njemu.

2. Stavite nekoliko kapi meda na papir ili papirnati ručnik. Čisti med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.

3. Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stijenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.

4. Napunite čašu vode i dodajte 1 kašiku meda. Čisti med će se zgrudvati i spustiti na dno, a lažni med će se početi otapati.

5. Namažite med na krišku hljeba. Prirodni med će otvrdnuti kruh za nekoliko minuta. Umjetni med će navlažiti kruh zbog sadržaja vode.

6. Pravi med dat će vam osjećaj bockanja u ustima neposredno prije gutanja. Lažni med to ne može postići.

7. Gledajte hoće li se med kristalizovati s vremenom. Imitacija meda ostat će glatka kao sirup bez obzira na to koliko dugo je stajala, dok će se pravi med kristalizovati.

8. Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode pa se šibica neće moći zapaliti.

9. Dvije do tri kašike meda stavite u mikrovalnu. Zagrijte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizirati i neće postati pjenast. Lažni med će se teško karamelizirati i bit će prepun mjehurića.

izvor: www.agroklub.com