-4.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

DIPLOME POLAZNICIMA ŠKOLE SLOVENAČKOG JEZIKA

Najnovije vijesti

Polaznicima škole dopunskog učenja slovenačkog jezika danas su u Udruženju Slovenaca “Lipa” u Prijedoru uručene diplome o uspješno završenoj školskoj godini.
Predsjednik Udruženja “Lipa” Alenka Uduč je istakla da je do diplome o uspješno završenoj školi došlo dvadesetak polaznika, iako ih je na početku školske godine bilo više.

Ovo je bila 14. škola dopunskog učenja slovenačkog jezika u dvadesetoj godišnjici rada Udruženja.

“U početku je bilo jako teško dobiti sredstva da krene ova škola u Prijedoru, a danas imamo svog profesora i škola radi, a neki njeni polaznici sada žive, studiraju i rade u Sloveniji, služe se slovenačkim jezikom čije su prve osnove savladali upravo ovdje”, istakla je Uduč.

Svečanosti uručivanja diploma je, osim profesora Barbare Hanuš, prisusvovala i slovenačka glumica i književnica Saša Pavček, prvakinja Narodnog teatra drame u LJubljani.

Saša Pavček, prvakinja Narodnog teatra drame u LJubljani

“Veoma mi je drago što vidim da ovdje i mladi i stariji uče i njeguju slovenački jezik i što sam bila ovdje da sa njima podijelim ovaj divan događaj”, rekla je Pavčekova.

Rad škola slovenačkog jezika u BiH, pa i ove u Prijedoru, finansira Ministarstvo za školstvo Slovenije, Kancelarija Vlade Slovenije za Slovence u inostranstvu i Zavod za školstvo Slovenije.

izvor: Srna