12.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

ĐAKOVIĆ: DODATNO ANGAŽOVANJE USTANOVA ZBOG VISOKE TEMPERATURE

Najnovije vijesti

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je, zbog pojave ekstremno visoke temperature i moguće opasnosti ugrožavanja zdravlja stanovništva na području grada, donio set zaključaka kojima se obavezuju javna preduzeća i ustanove na dodatno angažovanje, da bi se posljedice ovih vremenskih neprilika svele na minimum.
Ovim zaključcima obavezuje se preduzeće “Vodovod” da sagleda tehničke kapacitete i ispravnost mehanizacije koja se angažuje za alternativno vodosnabdijevanje i preduzme mjere na planiranju distribucije vode smanjenim kapacitetima.

Ovo reduzeće treba da u saradnji sa drugim nadležnim institucijama intenzivira kontrolu kvaliteta vode za piće u distributivnoj gradskoj mreži i utvrdi lokalitete za postavljanje cisterni za vodu na mjestima intenzivnijeg okupljanja građana.

Ovim mjerama nalaže se zdravstvenim ustanovama na području grada Prijedora da preduzmu preventivne mjere i obezbijede uslove za pojačani prihvat ugroženog stanovništva, zbog mogućnosti pogoršanja zdravstvenog stanja građana usljed visoke temperature.

Potrebno je da se intenzivira kontrola kvaliteta vode rijeke Sane u zoni kupališta i u otvorenim bazenima na području grada Prijedora, kao i uvođenje vanrednih termina odvoza smeća sa područja urbanih zona radi pojačanja sanitarno-higijenskih mjera i sprečavanja epidemija.

Gradonačelnik Prijedora od nadležne inspekcijske službe i Komunalne policije grada očekuje da preduzmu mjere pojačanog nadzora i sprečavanja nedozvoljenog paljenja korova i loženja vatre na otvorenom prostoru te da obezbijede pojačanu kontrolu komunalnog reda u zonama kupališta i bazena, kao i pojačani nadzor nad prodajom robe u pijacama i spriječe prodaju kvarljive robe koja može uzrokovati zdravstvene probleme i pojavu zaraznih bolesti kod stanovništva.

izvor: Srna