22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

ĐAKOVIĆ: “NEĆU PODNIJETI OSTAVKU” (video)

Najnovije vijesti

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković danas je održao konferenciju za novinare, kojoj su prisustvovali i članovi i odbornici Demokratskog narodnog saveza. Na konferenciji je bilo riječi o razlozima napuštanja ovih i odbornika SDP-a sjednice Skupštine grada, ali i o drugim političkim temama. Đaković je istakao da gradski parlament već mjesecima radi nezakonito, te da su zbog toga on i odbornici DNS-a napustili 28. skupštinsko zasjedanje. Dodao je da, uprkos, kako kaže, želji nove skupštinske većine da eventualno dođe do njegove smjene, ne postoji nijedan ozbiljan razlog za to, i da ostavku neće podnijeti.

– Moj rad je u protekle tri godine dobio vrlo visoke ocjene prilikom usvajanja izvještaja o radu gradonačelnika za 2016. i 2017. godinu. Izvještaj o radu za 2018. godinu nije usvojen iz čisto političkih razloga. Znači, ostavku neću podnijeti, jer ne vidm razlog za tako nešto, a što se tiče opoziva i izjašnjavanja građana na referendumu, na to sam uvijek spreman. Na kraju krajeva, to sam već i nudio – dodao je Đaković.

Prema njegovom mišljenju, napuštanje sjednice gradske Skupštine bio je jedini način da se javnost upozori na, kako je naveo, nezakonite radnje nove skupštinske većine. Podsjetio je da je Vlada Republike Srpske osporila četiri akta, koja je skupštinska većina donijela u februaru, a u vezi Komisije za izbor i imenovanja i Odbora za žalbe, te da je u toku sudski spor po nalogu Vlade.

-Bez obzira na to, skupštinska većina je, mimo odluke Vlade, te akte ukinula na sjednici održanoj 4. septembra, te nastavila dalji rad, nastojeći da izbjegne rješenje sudskog upravnog spora. Pored navedenog, poznato vam je da postoji i sudska presuda zbog nezakonite odluke skupštinske većine, kojom je tužba uvažena i poništen je akt Skupštine grada vezan za Odbor za žalbe, a na 28. sjednici, skupštinska većina je odbila tačku dnevnog reda, koju je predložio predsjednik Skupštine grada, u kojoj bi se izjašnjavali u vezi ove presude suda – istakao je Đaković.

Gradonačelnik je odbacio tužbe pojedinih odbornika da se on svrstava na stranu glasača Demokratskog narodnog saveza. Tvrdi da radi u skladu sa zakonskim propisima i u interesu građana.

-Želim da naglasim da je Gradska uprava Prijedor opredijeljena da radi u skladu sa pozitivnim pravnim propisima i ne sporimo odluke nove skupštinske većine, koje su u skladu sa propisima. Takođe, nismo ni protiv kadrovskih promjena, koje su u skladu sa Zakonom, ali ako to nije tako javljaju se sudski sporovi, koji dovode do značajnih troškova, koji se moraju namiriti iz Budžeta grada Prijedora, a to je novac svih građana – upozorava Đaković.

 On je još jednom pozvao odbornike da zajednički rade po usaglašenom programu rada Skupštine i u skladu sa Zakonom, kako ne bi dolazilo do nepotrebnog trošenja novca iz gradskog budžeta, jer će, kako kaže, narod za to nekoga osuditi, a epilog svega vidjeće se već na narednim izborima.

B.D.