Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora i predsjednik GO DNS-a Prijedor, reagovao je na jučerašnje tvrdnje Saše Bursaća, predsjednika GO SNSD-a Prijedor. On je naglasio da o prijedlogu kapitalnih investicija treba da odlučuje gradska Skupština, što je i dosadašnja praksa, a ne samo SNSD.

-Kada je u pitanju tih milion i po KM koje je Vlada RS usmjerila kao pomoć u sanaciji putne infrastrukture na području grada Prijedora, kao gradonačelnik želim da Skupštini uputim prijedlog puteva koji će se raditi u okviru te vrijednosti, a SNSD želi da ja potpišem samo njihov prijedlog, koji bi se realizovao putem Direkcije za puteve RS. Smatram da trebaju da se ispoštuju zakonski propisi. U skladu sa zakonskim propisima i praksom ovog grada, mi svaki put prijedloge kapitalnih investicija dostavljamo gradskoj Skupštini, gdje, nakon izjašnjavanja odbornika, krećemo sa realizacijom tih projekata. Ako tako ne postupim, mogao bih da imam problema sa nadležnim organima. Pitam se zašto je stav SNSD-a i gospodina Bursaća da taj prijedlog ne ide na Skupštinu, već da se direktno šalje u Direkciju za puteve RS, ali znam da ja moram postupati u skladu sa propisima i odlukama Grada – rekao je Đaković.

Ovakvih problema nije bilo prije dolaska novog predsjednika prijedorskog SNSD-a, kaže Đaković. Tvrdi da se sa čelnicima prijedorskog SNSD-a sastao prije par dana. Dogovoreno je da se pripreme prijedlozi sa obje strane, a jedno pitanje koje je stalno naglašavano je problem oko realizacije tih milion i po KM, kaže Đaković. Negirao je tvrdnje Bursaća da o započetim radovima na pojedinim dionicama nisu potpisani ugovori sa izvođačima, te da nije bilo potpisanog ugovora o zimskom održavanju puteva.

-Mi smo dobili akt Vlade RS, u kojem je ona u raspodjeli sredstava definisala sredstva za sanaciju puteva, kao i rekonstrukciju i izgradnju. Tačno je definisano da je Direkcija za puteve RS dužna da usaglasi te putne pravce sa gradom Prijedorom, te da se nakon toga raspisuje tender i kreće sa radovima. Po izjavi gospodina Bursaća, u smislu da je on nakon dugo vremena uspio da usaglasi preduzeća za puteve, bojim se da mogu reći „ko u stvari ima uticaja na ta preduzeća“, jer je tvrdnja da Gradska uprava to nije uspjela da uradi duži vremenski period. Pozivam ga da se, kao čovjek ovog grada, uključi u rješavanje pitanja grada Prijedora na korektan način i ako je moguće da pomogne, a ne da eventualno dođe do suprotne varijante, da imamo problem oko održavanja putne infrastrukture. Njegova je izjava bila u smjeru da on ima uticaja na preduzeća za puteve, jer je njegova tvrdnja da je za jedan dan riješio problem. Međutim, moramo znati da, u skladu sa propisima, nije dovoljno usaglasiti preduzeća, već se moraju raspisivati tenderi, a to ima svoju vremensku i pravnu proceduru – rekao je Đaković.

DNS i SNSD na posljednje dvije gradske skupštine u Prijedoru nije koaliciono djelovao, bilo je i uticaja na odbornike DNS-a, ali to stanje nije konačna ocjena političke situacije u Prijedoru, tvrdi Đaković. Naglasio je da su dvije većinske stranke u Prijedoru najodgovorije za stabilnost i napredak ovog grada, u bilo kom smislu, te da tako treba i da djeluju. Zato su, kako kaže, otvoreni za dalje razgovore.

M.Šodić

 

 

 

PrethodniPočeli radovi u voćnjacima
SlijedećiTRADICIONALNO GODIŠNJE DRUŽENJE PENZIONERA