8.8 C
Prijedor
Petak, 24 Marta, 2023

ĐAKOVIĆ: SMJENA DIREKTORA NEZAKONITA

Najnovije vijesti

Većina u prijedorskoj Skupštini postupa mimo zakonskih propisa, a to se odnosi i na smijene direktora Doma zdravlja i Dječijeg vrtića „Radost“ smatra gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković i dodaje da ih samo interesuju funkcije u gradu Prijedoru.

– Očigledna je borba skupštinske većine da samo dođu u pozicije da postave svoje kadrove umjesto kadrova DNS-a, ne gledajući na potencijale tih ljudi. Mi smo godinama gradili kadrove iz stranaka koje su bile u tadašnjoj koaliciji koja je vodila ovaj grad. Što se tiče sadašnje koalicije, većinski interes u svemu ovome su našli kandidati SDA, jer su oni materijalno uticali na izmjene budžeta u interesu svojih politika koje vode u gradu Prijedoru. Dok su druge stranke minimalno imale interes od svega toga, a nastojale su da predstave da je to borba za interese građana Prijedora. Mi upravo smatramo da je to protiv interesa grada, jer Prijedor mora da ima prirodnu harmoniju, moraju svi da sarađuju i dogovaraju se, a ne da samo pojedinci donose odluke – rekao je Đaković.

Naša smjena je nezakonita, a pravdu ćemo potražiti na sudu, kažu smijenjeni direktori Dječijeg vrtića „Radost“ i Doma zdravlja Prijedor, Gordana Jekić i Slavica Popović.

– Po članu 85. Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju RS odbornici ne mogu ni predložiti inicijativu ni razriješiti direktora, a naročito ne prije isteka njegovog mandata. Ja sam u ovoj ustanovi na rukovodećem mjestu od 7. decembra 2017. godine, kada sam preuzela dužnost direktora. Nakon nepune dvije godine, trenutna skupštinska većina daje sebi za pravo da komentariše rad bez ikakvih dokaza, na osnovu nekih paušalnih izjava, a prije toga mi nisu ni dali priliku da podnesem izvještaj o radu Dječijeg vrtića „Radost“ pred Skupštinom. Zbog čega su požurili, valjda je svima jasno, da mi ne pruže priliku da pred svima iznesem sve što sam do sada odradila, a sve one nepravilnosti koje su oni naveli su otklonjene, međutim sada je za to kasno – rekla je Jekićeva. 

– Nezakonito sam smjenjena. A još gora je poruka koja je poslana ne samo građanima grada Prijedora, već svim zaposlenima u Domu zdravlja – smjena po hitnom postupku. Vi znate kad se neko razrješava po hitnom postupku. Oni su prekršili Statut javne zdravstvene ustanove. Statut koji se donosi unutar Doma zdravlja, čiju sagalasnost daje Upravni odbor, a isto tako i ministarstvo zdravlja RS i grad Prijedor. Ne mogu se donositi takve odluke, a da nemate saglasnost i resornog ministarstva i lokalne zajednice – rekla je Popovićeva.

Jekićeva je dodala da najavljenog štrajka radnika u Dječijem vrtiću “Radost“ u ponedjeljak neće biti. Klub odbornika DNS-a u prijedorskoj Skupštini smatra da su smijene direktora ove dvije ustanove političke, te da nemaju nikakve veze sa radom direktora.

M.Šodić

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!