Srijeda, 24. Aprila 2024.
7.8 C
Prijedor

(VIDEO) ĐORĐE MIJAILOVIĆ POBJEDNIK “LOVAČKE LAŽIJADE”

NAJNOVIJE VIJESTI

Đorđe Mijailović iz sela Đurđevac kod Mionice, član Lovačkog udruženja “Vojvoda Živojin Mišić”, pobjednik je ovogodišnje “Lovačke lažijade” u Omarskoj.
Mijailović je sinoć na 33. druženju lovaca u konkurenciji tri “lažova” ispričao najbolju lovačku priču o jastrebu i pijetlu i time dobro nasmijao prisutne, te po mišljenju komisije, opravdano ponio titulu pobjednika Lažijade i dobio prigodnu nagradu.
“Drugi put sam na ovom druženju lovaca i utisci su nezaboravni. Pobedi se nisam nadao, ispričao sam priču iz lova koja se desila i malo je nafilovao i eto, pobedio sam”, rekao je novinarima Mijailović.
Ovogodišnja Lovačka lažijada okupila je više stotine lovaca i lovačkih udruženja iz Republike Srpske, Slovenije, Srbije i Mađarske.
Tradicionalnu manifestaciju organizovalo je Lovačko društvo “Srndać” iz Omarske.
Cilj manifestacije je druženje i promocija sportskog lova, a okupljeni lovci saglasni su u ocjeni da je ovo lijep događaj, te jedinstvena prilika da se druže u velikom broju, zabave, čuju brojne lovačke priče i odmore od svakodnevnih obaveza.
Predsjednik Lovačkog udruženja “Srndać” iz Omarske Radenko Tomić istakao je da se na ovoj lovno-turističkoj manifestaciji svake godine povećava broj gostiju.

“Što se tiče priča iz lova, one imaju i umjetnički karakter, to nije klasično laganje. Svako ko izlaže lovačku priču da joj neki smisao i na kraju komisija proglasi pobjednika”, rekao je Tomić.
Počasni predsjednik Lovačkog udruženja “Trest” iz Petrovca na Mlavi Aco Gera Životić rekao je da na ovu manifestaciju dolaze od 2003. godine, a da su lovci iz “Srndaća” još 2000. godine došli kod njih u selo Kamenovo i da od tada počinje njihovo pobratimstvo.
“Ponosan sam na ove naše susrete jer je temelje toga udario moj pokojni otac, koji je nekada u LJubiji prodavao rakiju, bio smešten u Omarskoj i odavde su oni poveli dve-tri devojke u Srbiju i tamo udali i tako je krenulo prijateljstvo”, ispričao je Životić dodajući da se druženja proširilo i na pčelare i pjesnike.
Dugogodišnji domaćin ovog druženja je i Željko Romanić, vlasnik restorana “Peti Neplan”, koji već 33 godine podržava ovu manifestaciju.

“Ovo druženje čine fine lovačke priče, jer lov se n sastoji samo u tome da bi se ubijala divljač već su divljač hrani, preboravja, čuva i pazi, a ovo je preraslo u jednu veliku tradicionalnu manifestaciju”, rekao je Romanić.
Za učesnike ovogodišnje “Lažijade” bila je priređena i bogata tombola i nagrade među kojima je preovladavala oprema za lovce.

Tekst i foto SRNA