Nagrada “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare” večeras je uručena pjesniku Đorđu Nešiću iz Dalja kod Osijeka.

Nagradu, kako kaže, nije očekivao ali ga je obradovala i učinila ponosnim.

-Ova nagrada predstavlja mi izuzetnu čast, jer sam zahvaljujući njoj svrstan među važne srpske književnike, od prvog dobitnika, Branka Ćopića, do najznačajnijih,nekad jugoslovenskih, a posljednjih nekoliko decenija srpskih književnika – rekao je Nešić .

Goran Maksimović, predsjednik žirija, istakao je da je Nešić jedan od najprepoznatljivijih savremenih pjesnika koji na maestralan način spaja prošlost, sadašnjost i savremeni jezik sa leksikom 18. i 19. vijeka .

-Riječ je o  pjesniku koji na različite načine spaja raznovrsne poetike srpske književnosti od baroka i klasicizma pa sve do savremene književnosti –rekao je Maksimović.

Nagradu laureatu je uručio gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović. On je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnja nagrada pripala Nešiću, jer je riječ o čovjeku i pjesniku koji je ranije pomagao Književne susrete na Kozari.

-Na kraju ove manifestacije mogu pohvaliti organizaciju, reći da je konkurencija bila jaka,a da je žiri bio stručan i kompetentan i da je bez ičije naklonosti izabrao gospodina Nešića – rekao je Pavlović.

P.Š.

PrethodniOBILJEŽEN DAN IZVIĐAČKE ČETE MAJORA ZORANA KARLICE
SlijedećiU Srpskoj 230 novozaraženih koronom,15 iz Prijedora