DNS PRIJEDOR: SAMOSTALNO IZLAZIMO NA LOKALNE IZBORE

Još nije odlučeno ko će biti kandidat Demokratskog narodnog saveza za gradonačelnika Prijedora. Ono što se zna jeste da ova stranka samostalno izlazi na lokalne izbore, a kako su nam potvrdili u prijedorskom Gradskom odboru, očekuju od 12 do 15 odbornika u Skupštini grada. Predsjednik ovog odbora, Dragutin Rodić, ističe da sa SNSD-om na lokalnom novou imaju nepremostive razlike, te da nema govora o koaliciji.

– Idemo samostalno i kada je u pitanju kandidat za gradonačelnika, a i odbornička lista. U ovom trenutku nemamo potpisan nikakav koalicioni sporazum ni sa jednom strankom. Svoj program i svoje kandidate stavljamo pred građane i svi koji misle da je vrijedno podržati politiku DNS-a dobro su došli – dodao je Rodić.

Prema njegovim riječima, do raspada koalicije između DNS-a i SNSD-a u Prijedoru, došlo je u februaru 2019. godine, kada je SNSD okrenuo leđa dugogodišnjem političkom partneru i formirao novu skupštinsku većinu. U DNS-u nisu mogli preći preko toga, jer kako Rodić tvrdi, ova stranka mnogo toga je učinila kako bi se sačuvala koalicija na svim nivoima.

– Demokratski narodni savez Prijedor je uložio 12.735 glasova, dva poslanika koja djeluju u Narodnoj skupštini, u okviru skupštinske većine. Kada pogledamo da je Izborna jedinica jedan uložila više od 17.666 glasova, onda je potpuno jasno opredeljenje DNS-a poslije Opštih izbora, 2018. godine, a svi ste svjedoci šta je bilo sa DNS-om 2018. godine, koliko kadrova je opozvano i razriješeno, a DNS je imao snagu da to prevaziđe – rekao je Rodić novinarima u Prijedoru.

Nije DNS bio taj koji je stvarao nove koalicije, već je to radio SNSD, istakao je Milenko Đaković, predsjednik Regionalnog odbora DNS-a i  gradonačelnik Prijedora.

– SNSD je bio taj koji se u Prijedoru “odmakao” od koalicije sa DNS-om. Privukao je nove stranke sebi i nakon nekog perioda njihovog zajedničkog djelovanja desilo se da su partneri SNSD-a  zaključili da ne mogu ostvariti ono što su dogovarali sa SNSD-om i prešli su na stranu DNS -a – zaključio je Đaković.

Narodni poslanik DNS-a iz Prijedora, Duško Ivić  smatra da je urušavanje dobrih koalicionih odnosa počelo nakon izbora 2018. godine, kada je DNS ostvario najbolje izborne rezultate do tada, što je zasmetalo SNSD-u. Nedopustiva je, smatra, diskriminacija DNS-ovih kadrova iz Prijedora, jer je jasno rečeno da neće dobiti nijednu od značajnih funkcija.

– Naš rejting je, nakon promjene skupštinske većine u Prijedoru, porastao tri puta. To je realno stanje. Ono što nas je iznenadilo jeste smjena naše ministarke, Lejle Rešić, jedne od tri najbolja ministra u Vladi RS, i to zbog lokalnih stvari – izjavio je Ivić.

Sličnog mišljenja je i njegov kolega, Mirko Sovilj, koji podsjeća da DNS u Narodnoj skupštini ima sedam poslanika, a kapacitet stranke je 12 narodnih poslanika. Uvjeren je da DNS uživa veliko povjerenje građana.

– DNS će se u Narodnoj skupštini držati naše utvrđene i jasne politike DNS-a i vodićemo računa da doprinesemo kvalitetu rada u narodnoj skupštini. Ovo u Prijedoru je rezultat određenih prestrojavanja u Skupštini grada, iniciranim, prije svega, od rukovodstva Gradskog odbora SNSD-a – dodao je Sovilj.

Novinarima se obratila i Lejla Rešić, člna Glavnog odbora i Predsjedništva DNS-a, koja je, nakon 10 godina, smijenjena sa mjesta ministra uprave i lokalne samouprave u Vladi RS. Zahvalna je prijedorskom Gradskom odboru na nesebičnoj podršci svih ovih godina.

– Bila mi je velika čast braniti boje DNS-a, ali biti i lokalpatriota. Hvala mom Gradskom odboru, koji je uvijek stajao iza mene i drago mi je što sam opravdala njihovo povjerenje. Nisam mislila da će moj odlazak izazvati ni približno veliki šok, kakav je izazvao moj dolazak, prije desetak godina, ali pogriješila sam – zaključila  je Rešićeva.

Iz prijedorskog DNS je poručeno da svi poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske imaju jedinstven stav i da će raditi onako kako to bude zahtijevao vrh stranke.

B.D.

 

You must be logged in to post a comment Login

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!