Dom zdravlja kao i prethodnih godina organizuje sistematske preglede djece za upis u prvi razred osnovne škole. Pregledi su počeli u ponedjeljak 1. marta i traju do kraja mjeseca, potvrdila je dr Dijana Đerić, specijalista porodične medicine. Napravljeni su i rasporedi po školama. Sistematskim pregledima je obuhvaćeno oko 580 djece.

– Obavijestili smo i javnost, tako da roditelji otprilike znaju kad mogu da dovedu svoju djecu. Zbog epidemiološke situacije odlučili smo da sistematski pregledi budu organizovani na jednom mjestu, kako bi spriječili hodanje zdrave djece po zdravstvenim ustanovama. Tako da se sistematski pregledi obavljaju na drugom spratu Doma zdravlja, s tim da je za djecu predviđen poseban ulaz, s bočne strane objekta. Takođe, organizovano  je da se na istom mjestu odrade laboratorijski nalazi, pregled pedijatra, stomatologa i na kraju redovna vakcinacija – kaže dr Đerić.

Sistematski pregledi počinju u 10.00 časova ujutro. Do 11.00 časova vrši se laboratorijsko testiranje, nakon čega djeca odlaze na pregled kod pedijatra i stomatologa, a potom i na redovnu vakcinaciju. Dr Đerić kaže da je preporuka da sa djecom dođe samo jedan roditelj.

– Obavezno poštujući sve epidemiološke mjere, dakle sa maskama. Preporuka je, a tako smo napisali i u dopisima, da ukoliko su roditelji u mogućnosti, da nazovu pedijatrijske službe gdje su njihova djeca registrovana, da bi mogli da se naruče, da ne pravimo gužve i da se što brže odvija taj proces – naglašava ona.

Na osnovu iskustava iz prethodnih godina najčešći problemi koji su uočeni tokom sistematskog pregleda djece vezani su za razne deformitete kičme i nažalost, sve češće prisutnu pretilost. Problem je, prema riječima dr Đerić neaktivnost djece. – Dosta je uputnica koje dajemo za fizijatra, zbog kičme. Primjetno je da je svaka generacija gojaznija – ističe ona.

M. Z.