3.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

DO SADA EUTANAZIRANO VIŠE OD 3.300 SVINJA

Najnovije vijesti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da je u Srpskoj zbog afričke kuge svinja eutanazirano više od 3.300 tih životinja, a da na taj postupak čeka još od 800 do 1.000 svinja.
Minić je naveo da je potvrđeno 78 žarišta afričke kuge svinja, veći dio je u Bijeljini, čekaju se informacije iz Donjeg Žabara, a registrovan je i jedan slučaj u Šamcu, te da nema potrebe da se pojedinačni slučajevi kriju iz straha da će biti eutanizirane ostale životinje.
On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske proglasila vanrednu situaciju u Bijeljini, Ugljeviku i Loparama, pojasnivši da to ne znači ništa novo, već da će se sprovoditi mjere koje su bile naložene od Republičkog kriznog centra, a nisu bile sprovođene na lokalu.
Minić je demantovao navode gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića da mu republički nivo nije ponudio svu pomoć koja je potrebna u ovakvoj situaciji.
Prema njegovim riječima, jedan od problema koji se javlja na terenu je ukopavanje uginulih životinja na predviđenom mjestu koje treba biti obezbijeđeno, kako se sa njega ne bi širila zaraza.
Resorni ministar je napomenuo da je bitno smanjiti mogućnost prenosa bolesti ljudskim putem, putem obuće, automobilskih guma i slično.
“Ovo je bolest za koju nema prevencije i liječenja. Potrebno je da se ljudi ponašaju u skladu sa vanrednom situacijom i da ne rade ništa što može biti način prenosa ove bolesti”, naglasio je Minić, koji se nada da se odluka o proglašenju vanredne situacije neće proširiti na Donji Žabar.
On je podsjetio da je Vlada Srpske donijela odluku da će nadoknaditi štetu proizvođačima svinja i da to ide na teret Fonda solidarnosti.

SRNA

Foto ilustracija