-5.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

DOBITNICA NIN-ove NAGRADE IVANA DIMIĆ PREDSTAVILA ROMAN „ARZAMAS“ (FOTO)

Najnovije vijesti

Književnica Ivana Dimić, dobitnik NIN-ove nagrade za 2016. godinu, predstavila se večeras prijedorskoj publici na književnoj večeri, koju je priredila Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”.

Autorka nagrađenog djela “Arzamas”, u izdanju beogradske “Lagune” rekla je da radnja romana govori o dementnoj majci koja umire i kćerki koja je čuva. To je nesvakidašnja i zanimljva forma romana koji predstavlja priču o tom da je ljubav jača od smrti.

– Čast mi je i zadovoljstvo što sam imala priliku da svoj roman predstavim i čitalačkoj publici u Prijedoru. Ja imam jako dobrog kolegu koji je poreklom iz vašeg grada Milovana Marčetića. Raduje me to što sam svoj roman predstavila baš u danima kada obeležavate Dan biblioteke. Jako volim da provodim vreme u bibliotekama, jer one su svemir, a bibliotekari su poseban svet – rekla je Dimićeva.

Ivana Dimić je diplomirani dramaturg. Autor je brojnih kratkih priča, drama, dramatizacija i TV scenarija. Osim toga, prevodi sa engleskog i francuskog jezika i radi kao dramaturg u beogradskim pozorištima. Obavljala je funkcije pomoćnika ministra za kulturu, direktora drame Narodnog pozorišta i direktora Ateljea 212. Član je Srpskog književnog društva od 2001, a od 2005. ima status istaknutog umjetnika.

Mara Ećim, direktor NB “Ćirilo i Metodije” rekla je da se ovaj roman već nalazi na policama Gradske biblioteke i čitaonice.

– Tradicionalno, svake godine, mi priredimo književno veče dobitnika najznačajnije nagrade za roman u Srbiji. Veoma nam je drago što je prijedorska čitalačka publika imala priliku da upozna Ivanu i njen rad koji svakako zaslužuje pažnju – dodala je Ećimova.

Ivana Dimić je peta žena koja je dobila NIN-ovu nagradu, poslije Svetlane Velmar-Janković (1995.), Dubravke Ugrešić (1988.), Grozdane Olujić (2009.) i Gordane Ćirjanić (2010.).

M.Stegić

foto: Giga