Četvrtak, 25. Aprila 2024.
4.8 C
Prijedor

DOBRA PRAKSA ZLATA VRIJEDI

NAJNOVIJE VIJESTI

Dobra praktična nastava jedan je od preduslova da učenici po izlasku iz srednjih škola imaju potrebne vještine i znanje koje ih čine konkurentnim na tržištu rada. U prijedorksim srednjim školama kažu da se trude da pruže kvalitetnu praksu, kako tehničkim zanimanjima tako i zanatlijama.

poljoprivredna

Jedan od dobrih primjera je i Poljoprivredno-prehrambena škola, u kojoj učenici imaju priliku da se upoznaju sa cjelokupnim proizvodnim procesom, od prerade sirovine do prodaje gotovog proivoda. Prehrambeni prerađivači u ovoj školi proizvode sir, tjesteninu, prerađavine od voća i povrća, i to od sirovina koje su proizveli poljoprivredni tehničari u toku svoje praktične nastave.

Saradnja sa privrednim subjektima je takođe bitan faktor, a dobar primjer jesu zanatlije iz prijedorske Mašinske škole. Oni samo u prvoj godini praksu pohađaju u školi, dok u drugom i trećem razredu to rade kod privrednika. Trenutno se praksa izvodi u 17 radnih organizacija, i u većini slučajeva učenici imaju priliku da nauče da rade svoj posao, a ima slučajeva da se u tim preduzećima zaposle nakon završenog školovanja.

Z.J.

Foto: Dragan Stojnić Giga