3.8 C
Prijedor
Nedjelja, 26 Marta, 2023

Dobra zarada se krije i u preradi voća (video)

Najnovije vijesti

U organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u Prijedoru, danas je održana radionica za voćare, na kojoj su imali priliku da čuju nešto više o preradi voća. Na licu mjesta vidjeli su kako to funkcioniše linija za svježe cijeđenje soka. Upoznati su i sa novinama u proizvodnji voćnih rakija.

– Svi znamo da je teško stanje u voćarstvu posljednjih nekoliko godina. Imali smo mraz, pa grad, a kad ima nešto voća vrlo teško se prodaje. Zato smo se odlučili za ovu prezentaciju, da voćarima predstavimo kako i preradom voća mogu za zarade, da im njihovi plodovi rada ne propadaju – rekao je Danijel Egić iz ovog Resora.

Firma “Interugo” iz Kozarca u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede RS, izrađuje linije za proizvodnju cijeđenih sokova. Ta linija je danas prezentovana prijedorskim voćarima.  Kako kaže vlasnik Kemal Bahonjić, ova linija je podešena za domaćinsku proizvodnju, a daje do 200 litara soka za sat.

– Linija je poluautomatska. Jednostavna je za rukovanje i za održavanje, rađena je po posljednim normama.  Veliki je interes malih privrednika za nju. Zastupljeni smo na tržištu BiH i Hrvatske. Radili smo studiju ekonomske isplativosti sa resornim ministarstvom, koja je pokazala da jedna ova linija dnevno zarađuje do 300 KM – dodaje Bahonjić. Finalni proizvod je sok bez aditiva, a rok upotrebe mu je do tri godine.

Osim u sok, voće može da se prerađuje i u rakiju. Od Dalibora Panića, stručnog saradnika u firmi “Mikropek” iz Banja Luke voćari su imali priliku da čuju nešto više o tehnologiji proizvodnje voćnih rakija. – Velika količina voća završi u rakiji. Voćari moraju da znaju za tri osnovne stvari. Prije svega je važna kvalitetna sirovina, vinifikacija i destilacija. Isto tako je važna i upotreba što boljih mlinova i pasirki za sitnjenje voća, kako bi bila što veća iskoristivost tog voća. Time će proizvođač imati više alkohola sa daleko kvalitetnijim aromama, jer rakije moraju da mirišu, a ne samo da se proizvode u velikim količinama – pojasnio je Panić.

M.Šodić

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!