Na području Prijedora je u prošloj godini, realizacijom Programa korišćenja 515.238 KM budžetskih sredstava za poljoprivredu, povećan prihod poljoprivrednih proizvođača i nastavljen trend stvaranja pozitivne klime u ovoj oblasti, navodi se u informaciji o realizaciji ovog programa koja se danas našla pred gradskom Skupštinom.U informaciji je pojašnjeno da je u okviru Programa korišćenja sredstava za unapređenje poljoprivrede u prošloj godini od planiranih 305.000 KM realizovano 241.025 KM, odnosno od 281 pozitivno su riješene 264 prijave.

“Za realizaciju Programa podrške podizanju plastenika izdvojeno je 39.200 KM, a, prema navedenom osnovu, dostavljeno je 127 prijava korisnika, od kojih je pozitivno riješeno programom planiranih 40”, navodi se u ovoj informaciji.

Na ime realizacije ova dva programa Odjeljenja za privredu i poljoprivredu primljeno je ukupno 408 prijava, od čega su pozitivno riješene 304, za koje je iz gradskog budžeta za prošlu godinu izdvojeno 280.225 KM.

“U toku godine, sproveden je program nabavke protivgradnih sistema mreža za maline koje su postavljene kod 38 proizvođača na površini od 2,1 hektara, a čija je vrijednost 46.000 KM. Za protivgradnu zaštitu je izdvojeno 39.000 KM, a naknadom štete od mraza kod 65 prijedorskih voćara djelimično je ublažena šteta nastala u 2017. godini u iznosu od oko 150.000 KM”, navedeno je u informaciji.

Odbornici su na današnjem zasjedanju, između ostalog, usvojili odluku o visini boravišne takse grada za ovu godinu od dvije KM po svakom noćenju, dok visina paušalnog iznosa boravišne takse za ugostitelje koji pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobi za iznajmljivanje iznosi 15 KM za svaki ležaj na godišnjem nivou.

Usvijeni su i Poslovnik i Plan rada Skupštine za ovu godinu, kao i Etički kodeks lokalnog parlamenta, čijim se odredbama utvrđuju etička pravila i principi ponašanja odbornika.

Predsjednik Skupštine grada Sead Jakupović rekao je novinarima da je više nego zadovoljan radom Skupštine u prošloj godini, ali i saradnjom sa Gradskom upravom i gradonačelnikom.

On je dodao da je Skupština tokom 2017. godine ukupno usvojila 165 akata, od čega jedan program rada, jedan Statut grada Prijedora, 60 odluka, 27 rješenja, 57 zaključaka i 19 referata iz imovinsko-pravne oblasti.

“Mimo plana razmatrana je još 51 aktuelna tema koje je nametao svakodnevni život i očekujem da ćemo tako, u dobroj atmosferi, nastaviti i u ovoj, izbornoj godini, čemu smo primjerili i danas usvojeni Poslovnik o radu Skupštine u ovu godinu”, kaže Jakupović.

On je podsjetio da će se današnja sjednica pamtiti i po primjeni nove, savremene tehnike koja se još jedino primjenjuje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, što će omogućiti i da se zapisi sa skupštinskih zasjedanja, osim u pisanoj i tonskoj formi, predoče i u video obliku.

izvor: Srna

foto: Giga

PrethodniJEDAN PLIN, DVIJE CIJENE (VIDEO)
SlijedećiZASJEDALA SKUPŠTINA GRADA PRIJEDORA (VIDEO)