Poljoprivredni proizvođači mogu biti zadovoljni vremenskim prilikama koje su išle na ruku jesenjim kulturama, a koje su još uvijek u fazi mirovanja.

Danijel Egić, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi

– U prvoj polovini zime bilo je vrlo malo padavina, tako da se osjećao nedostatak vlage, ali na sreću u drugom dijelu padavine i snježni pokrivač dobro su došli. Zemljište je natopljeno, a snijeg je nakon toga bio dobar izolator od niskih temperatura, a poljoprivrednici za svaki slučaj moraju prekontrolisati svoje usjeve zbog pojave simptoma odrđenih bolesti – kaže Danijel Egić, rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Po njegovim riječima sljedeća, vrlo važna, mjera je prva prihrana strnih žitarica koja slijedi narednih dana, kad će prvim toplijim danima, početi i bujanje kultura.

– Količine koje bi se trebale upotrijebiti u ovom periodu, a da bi se dobio zadovoljavajući prinos, kreću se,  što se tiče pšenice, oko 200 do 300 kilograma kana po hektaru, a za ječam negdje između 100 – 180 kg – rekao je Egić.

P.Š.

foto: Giga

PrethodniKOŠARKA: KAKO PREKINUTI SERIJU PORAZA? (VIDEO)
SlijedećiBUDI VIDLJIV – NE BUDI FIGURA (FOTO i VIDEO)