Dodijeljeni ključevi za 50 stanova (video)

Stambeno pitanje konačno je riješilo 50 porodica iz kategorije izbjeglih i raseljenih lica. Oni koji su danas dobili ključeve stana nisu krili zadovoljstvo što toliko godina nakon rata imaju siguran krov nad glavom. Zgrada je izgrađena u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH. Riječ je o stambenim jedinicama koje su predate na korištenje na principu socijanog neprofitnog stanovanja. Semiha Borovac, ministar za izbjeglice i ljudska prava u BiH, rekla je da je ovo trajno rješenje za problem koji postoji od završetka rata. – Bitno je to što će porodice biti tretirane po modelu socijalnog stanovanja. To znači da su lokalne zajednice preuzele obavezu da pomognu ovim ljudima u daljem održivom stanovanju. Želim reći da je ovo integrativan projekat jer smo svi zajedno uključeni u rješavanje stambenih pitanja lica koja dolaze iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, ali i onih koji stambena pitanja rješavaju unutar tih država – rekla je Borovčeva.

Ovo je prva zgrada iz ovog projekta koja je završena na prostoru Srpske, a planirana su ukupno 284 stana.  – Na ovaj način ćemo riješiti jedan dio lica koja koriste alternativni smještaj. Prije mjesec dana počela se graditi i zgrada od 20 stanova koja se odnosi upravo na raspuštanje alternativnih smještaja u RS – rekao je Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica RS.  Đanluka Vanini, šef Odjeljenja za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH, rekao je da je ovo dio regionalnog projekta u koji je EU uložila preko 49 miliona KM. – Dosad smo rekonstruisali preko 30.000 domova. A nama je cilj i reintegracija ljudi koji su zbog rata morali da napuste svoje domove – naveo je Vanini. Svima oni koji su omogućili izgradnju ove zgrade, u ime korisnika, zahvalio se gradonačelnik Milenko Đaković.

– U trenutku kad se ovaj veliki program pojavio, Prijedor je bio najspremniji od svih loklanih zajednica u BiH. I danas prvi na korištenje dajemo ovu zgradu sa 50 stanova – izjavio je Đaković. U okviru projekta u Prijedoru se gradi još jedna zgrada sa 32 stana. Projekat se realizuje uz podršku, EU kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM, te SAD, Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora, uz podršku UNHCR-a, OEBS-a i Razvojne banke Savjeta Evrope.

 

Z.J.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!