Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN nema relevantnog imenovanja visokog predstavnika u BiH i da bi sve drugo bilo spekulacija kojoj će se Republika Srpska suprotstaviti.
“Mi nećemo prihvatiti neko takvo imenovanje bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN”, poručio je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Dodik je napomenuo da je i Kina stalna članica Savjeta bezbjednosti i pozdravio nastup ambasadora Kine u Savjetu bezbjednosti UN prije dva dana.

“Kina je zemlja koja ima potpuno uravnotežen politički pristup i poznata po činjenici da se ne miješa u unutrašnje stvari zemalja kao što to čine neki drugi”, rekao je Dodik.

On je istakao da i ovo što Amerika radi nekim svojim odlukama predstavlja dio koordinacije uoči dolaska novog visokog predstavnik kako bi u BiH “radili i ravnali situaciju onako kako oni misle”.

“No, o tom po tom. Neka svako radi svoj posao, a mi ćemo raditi svoj posao. Mi i dalje mislimo da je BiH teško održiva zemlja iz niza razloga koji se svakodnevno potvrđuju”, istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da su i nedavnim neovlaštenim nastupom ambasadora BiH u UN Svena Alkalaja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN porušene procedure i ukinut raniji konsenzus o tome da nema nastupa ako nema dogovora.

“To se poštovalo a oni su odlučili da to ne bude tako, a sada ni mi nemamo obavezu da se pridržavamo takvih mjera. Dao sam instrukcije svim našim ljudima u ambasadama da ne postupaju po instrukcijama nikoga iz BiH, a pogotovo Bisere Turković i da se obrate Kabinetu srpskog člana Predsjedništva i da ćemo koordinirati te aktivnosti”, rekao je Dodik.

Ambasador Kine u BiH Đi Ping rekao je da od 2005. godine Kina više nije članica Upravnog odbora PIK-a i o visokom predstavniku nije u poziciji da daje svoj stav.

“Kina je stalna članica Savjeta bezbjednosti i kao velika hzemlja pridržavaće se odgovornog stava i posmatrati pitanje visokog predstavnika u skladu sa praksom”, rekao je Ping.

Na pitanje da li smatra da četvrt vijeka nakon Dejtonskog sporazuma BiH treba sama da odlučuje o svojoj sudbini i da se oslobodi “tutorstva”, Ping je rekao da Kina podržava suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet BiH.

“Takođe, vjerujem da građani u BiH imaju mudrost i sposobnost da rješavaju svoja pitanja. Na to pitanje treba da daju odgovor svi ljudi u ovoj zemlji”, rekao je Ping.

SRNA

PrethodniPočele pripreme na organizaciji 25. Petrovdanskog padobranskog kupa
SlijedećiGRAD I RUDARSKI FAKULTET SUFINANSIRAĆE SMJEŠTAJ STUDENATA