-1.2 C
Prijedor
Subota, 9 Decembra, 2023

DODIK: DOBRO DOŠAO SVAKO KO ŽELI SARADNJU U OKVIRU DEJTONA

Najnovije vijesti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je saradnja Srpske sa Srbijom odlična, da nije uperena protiv bilo koga i da je svako ko želi saradnju u okviru dejtonskog aranžmana dobro došao.

Dodik je rekao Srni da Republika Srpska i Srbija u okviru dejtonskog aranžmana imaju pravo na specijalne i paralelne veze koje su dugo godina branjene.

“Nastojimo da u okviru Dejtonskog sporazuma, ne vrijeđajući nikoga, afirmišemo prava koja su tada navedena”, dodao je Dodik.

On je ukazao da je to dejtonsko pravo i da se ranije tim sporazumom u formi pregleda i odobravanja bavio i OHR, koji je rekao da je to u redu.

Dodik je naveo da su visoki zvaničnici Republike Srpske i Srbije juče održali važne sastanke, analizirali situaciju i pokazali jedinstvo na održavanju infrastrukturnih projekata pa čak i one gdje Sarajevo uporno opstruiše svaku mogućnost ili vrstu djelovanja na tom planu.

Predsjednik Srpske je ponovio da su sporne nadležnosti koje su otete Republici Srpskoj i prenesene na nivo BiH, te istakao da to nije predviđeno Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

“Zato su izmislili priču o duhu Dejtona i pokušali da to promijene i legalizuju putem visokih predstavnika, a sada žele putem Ustavnog suda, koji se opet pokazao antiustavnim i inkvizicijskim sudom, da to sve legalizuju i idu još dalje”, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da je ključno pitanje ovog vremena pitanje priprema ili nastojanja da se redefiniše i otme imovina Republici Srpskoj, što Srpska ne može da prihvati.

“Zato smo pružili otpor, ništa antidejtonski. Srpska nije ukinula Ustavni sud BiH, niti njegova prava u skladu sa Ustavom. Mi smatramo da je to legitimna i legalna politička odluka, ponašanje i nastojanje i djelovanje Srpske i da imamo pravo da na dekadentne društvene pojave, kao što je ponašanje Ustavnog suda reagujemo na način da tražimo dogovor u svemu tome”, dodao je Dodik.

SRNA