Petak, 12. Aprila 2024.
21.8 C
Prijedor

DODIK: DOM LORDOVA DIREKTNO POTVRDIO LEGALNE KORAKE KA SAMOSTALNOSTI SRPSKE

NAJNOVIJE VIJESTI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su pismom Komiteta za međunarodne odnose i odbranu Doma lordova parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva direktno potvrđeni legitimini i legalni koraci koji vode ka samostalnosti Srpske.
U kontekstu pisma Komiteta, koje je upućeno Dejvidu Kameronu, a u kojem je, između ostalog, DŽesi Barton Hronešova sa London koledža navela da su “preduzeti koraci za legalnu secesiju Srpske”, Dodik kaže da mu se sviđa korištena terminologija.

“Ponosan sam na činjenicu da je Dom lordova diskutovao o stanju u Republici Srpskoj i o meni lično i da je informisan o legalnim koracima koje preduzima Republika Srpska”, napisao je Dodik na društvenoj mreži “Iks”.

On je dodao da je konstatovano da su doneseni zakoni koji Republiku Srpsku vraćaju na “izvorni Dejton”, tj. skup institucija s moćnijim entitetskim ovlaštenjima.

“I tu nisu pogriješili. Nama jeste cilj da institucionalno jačamo Srpsku kroz poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da je ponosan i na činjenicu da nigdje nije konstatovano da se koriste neustavne metode, već da su svi koraci legitimni, ali su ujedno u suprotnosti s agendom pojedinih zapadnih zemalja kojima je namjera potpuni nestanak Srpske.

“Ovo pismo se ne razlikuje od prethodnih koja se pojavljuju s vremena na vrijeme, što je očigledna potvrda da je Dom lordova samo potpisnik teksta koji je nastao na drugoj lokaciji i u drugom centru odlučivanja”, ocijenio je Dodik.

SRNA/ Foto: SRNA (video screenshot)